Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Průměrná domácnost na Frýdlantsku zaplatí příští rok za vodu zhruba o 420 korun víc

Voda na Frýdlantsku zdraží v příštím roce o 2,3 procenta. Za metr krychlový zaplatí odběratelé na vodném a stočném 105,29 Kč. Průměrná čtyřčlenná domácnost na Frýdlantsku zaplatí příští rok na vodném a stočném zhruba o 420 korun víc.

Cena vody na Frýdlantsku bude zhruba na úrovni, kterou letos účtuje svým odběratelům na Semilsku a Jablonecku Vodohospodářské sdružení Turnov (VHS). Domácnosti tam platí 105,30 Kč a ani v příštím roce tam voda zdražovat nebude. Jen minimálně zvedla cenu pro příští rok Severočeská vodárenská, která zásobuje vodou většinu Libereckého kraje. Vodné a stočné zvýšila o 0,4 procenta, za krychlový metr tak domácnosti v příštím roce zaplatí 98,67 Kč. Pro čtyřčlennou rodinu to bude znamenat vydat navíc proti letošnímu roku zhruba 687 korun.

Hlavním důvodem dalšího zdražování vody na Frýdlantku jsou podle Ramzera nutné investice do zastaralých kanalizačních a vodovodních sítí. Frýdlantská vodárenská podle Ramzera na rozdíl od mnohých jiných vodárenských společností sama provoz vodovodů a kanalizací zajišťuje. "Všechny peníze, které vyděláme, investujeme zpět do oprav a rozvoje infrastruktury," dodal Dan Ramzer (ODS), starosta Frýdlantu, a předseda představenstva Frýdlantské vodárenské společnosti (FVS), která vodou zásobuje 24 tisíc obyvatel Frýdlantského výběžku..

FVS vznikla v roce 2004 transformací Frýdlantského vodárenského sdružení. Akcionáři společnosti je 18 měst a obcí Frýdlantského výběžku. V minulých letech společnost modernizovala úpravnu vody ve Frýdlantu, kde kvalita vody dlouhodobě nesplňovala hygienické limity. V průměru tam voda obsahovala v litru 54 miligramů dusičnanů, evropské normy dovolují jen 50 miligramů. Problém vyřešila linka reverzní osmózy za 15 milionů korun, jež dokázala množství dusičnanů snížit.

Letos zahájila Frýdlantská vodárenská rekonstrukci úpravny vody v Bílém Potoku na Liberecku. Důvodem opravy jsou rostoucí nároky na kvalitu pitné vody, ale také obavy z plánovaného rozšíření polského dolu Turów u česko-polské hranice, které by mohlo Frýdlantsko připravit o zdroje pitné vody. Na projekt za zhruba 213 milionů korun získala FVS 125 milionů korun z Operačního programu Životní prostředí, dalších 30 milionů přidá Liberecký kraj, zbytek zaplatí z úvěru. Hotovo má být do konce příštího roku.

Autoři

Štítky Frýdlant, voda, zdražení, Dan Ramzer, Frýdlantsko, Liberecký kraj, okres Semily, okres Jablonec nad Nisou, Turnov, ODS, Frýdlantský výběžek, Frýdlantská vodárenská společnost

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Průměrná domácnost na Frýdlantsku zaplatí příští rok za vodu zhruba o 420 korun víc  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.