Počasí dnes19 °C, zítra17 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

Životní náklady v Libereckém kraji vzrostou v příštím roce jen minimálně

Životní náklady v Libereckém kraji vzrostou v příštím roce jen minimálně. Jako každý rok roste cena vody, i když ne všichni dodavatelé zdražili. Naopak některé teplárny navzdory růstu cen plynu dokonce zlevňují. Podle ankety nepočítají radnice ani se zdražováním nájemného v městských bytech nebo zvýšením daně z nemovitosti. Také ceny jízdného v regionální a městské dopravě zůstanou na úrovni letošního roku.

Nejvýraznější zdražení čeká obyvatele na Frýdlantsku, kde v příštím roce stoupne cena vody o dalších 2,3 procenta. "Za metr krychlový zaplatí domácnosti na vodném a stočném 105,29 Kč," řekl Dan Ramzer, starosta Frýdlantu a předseda představenstva Frýdlantské vodárenské společnosti. Pro čtyřčlennou rodinu na Frýdlantsku to představuje zaplatit navíc za rok zhruba 420 korun. Podobně už letos platí za vodu domácnosti zásobované Vodohospodářským sdružením Turnov. To ale i příští rok nechá cenu na letošních 105,30 Kč. O 0,4 procenta zvedla cenu pro příští rok Severočeská vodárenská. Za krychlový metr domácnosti zaplatí 98,67 Kč.

Klesnou naopak v některých městech ceny tepla. Třeba Českolipská teplárenská zlevní od Nového roku teplo a teplou vodu v České Lípě v průměru o čtyři procenta. Tamní domácnosti tak za gigajoule zaplatí zhruba 654 korun, o 26 korun méně než letos. Průměrná domácnost by měla za rok na teple ušetřit kolem 690 korun. O dvě procenta zlevní v příštím roce teplo také Teplárna Liberec. Domácnosti s pětiletým kontraktem, které tvoří většinu odběratelů, zaplatí 660 korun za gigajoule tepla, tedy o 13 korun méně než letos.

V Jablonecké energetické zůstávají ceny na stejné úrovni jako v loňském roce. "Platit budou opět dva základní tarify, a to podle toho, jak přesně je teplo do objektů distribuováno, a v kterém místě je měřeno. Jedná se o cenu 579 Kč za gigajoule, respektive 564 Kč. Obě ceny jsou včetně DPH. Máme ale i zákazníky, kteří díky dlouhodobým smlouvám platí ještě méně," řekl ředitel Jablonecké energetické Petr Roubíček.

V Jablonci se v příštím roce nezvednou například ani poplatky za likvidaci odpadu, přestože svozová firma zdražila o 4,5 procenta. Obyvatelé v Jablonci platí za popelnici. U nejčastěji používané 120litrové nádoby vyvážené každý týden platí domácnost 2788 korun, což je o 205 korun více než loni. Příští rok zůstane cena stejná. "Svozová firma SKS musela zdražit, potřebují stabilizovat pracovní kádr, mzdy šly nahoru. My jsme to zdražení respektovali, ale nechceme ho přenášet na lidi," řekl náměstek primátora Miloš Vele (ODS). Radnice tak zhruba dva miliony navíc zaplatí ze svého. Zdražovat podle něj nebudou ani nájmy v městských bytech, parkování, vyšší nebude ani daň z nemovitosti.

Autoři | Foto Martina Petrášková

Štítky Liberecký kraj, teplo, Frýdlantsko, Dan Ramzer, Frýdlantská vodárenská společnost, Miloš Vele, Frýdlant, ČESKOLIPSKÁ TEPLÁRENSKÁ a.s., ODS, Jablonec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Životní náklady v Libereckém kraji vzrostou v příštím roce jen minimálně  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.