Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jablonecký bazén bude mít novou střechu a zateplení za 35 milionů korun

Plavecký bazén v Jablonci nad Nisou dostane v příštím roce novou střechu. Radnice nechá zateplit i nevyhovující zasklení bazénové haly. Projekt za 35 milionů korun bude financovat město ze svého, vyžádá si i krátké uzavření bazénu od 2. června zhruba na šest týdnů. Stavba by měla výrazně zvýšit komfort pro návštěvníky bazénu.

Jablonecký bazén byl pro veřejnost otevřen v roce 1987, v roce 2001 byl nákladně rekonstruován za sto milionů korun, od loňska má novou technologii vytápění. V areálu je pětadvacetimetrový bazén s osmi drahami, který využívá nejen veřejnost, ale i sportovní oddíly. Pro děti nabízí dětský bazén s brouzdalištěm, chrličem a vodním hřibem a novou skluzavkou. Oblíbený je rekreační bazén s umělým vlnobitím, masážní lavicí, vodní clonou, dravou řekou a dvěma tobogány. V loňském roce bazén navštívilo více než 150 tisíc lidí.

Rekonstrukci střechy bazén nutně potřebuje, protože se musí často opravovat, což stojí nemalé peníze. "Střešní krytina už nedrží na dřevěném bednění, protože je částečně nahnilé, je poškozené výpary chloru," řekl Vele. Druhým problémem, s nímž se bazén léta potýká, je zasklení, které je poplatné době, kdy byl postaven. "Prosklené portály mají nedostatečné izolační vlastnosti, takže tam utíká teplo a lidé, kteří sedí poblíž skla, cítí chlad. Bude tam postavena nová skleněná předstěna z patřičných kvalitních materiálů," doplnil.

Podle Milana Matury, jednatele městské společnosti Sport Jablonec, která bazén provozuje, počítá projekt se zasklením a zastřešením vnější terasy. "Vytvoří to vlastně skleník, který zachová výhled ven a umožní navíc vytvořit venkovní restaurační posezení pro sluneční louku," doplnil Matura. Nová skleněná stěna podle něj výrazně zvýší tepelnou pohodu v bazénu, protože zvýší izolaci staré skleněné stěny haly. "Podle projektanta by se vnitřní teplota na lavicích mohla v zimě zvýšit až o 20 stupňů, dneska se teploty těsně u toho skla pohybují jen těsně nad nulou, když je venku mráz," dodal.

Sport Jablonec by chtěl 30 let starý areál v budoucnu zmodernizovat a rozšířit, aby splňoval potřeby současných návštěvníků. "Rekonstrukce v minulosti neřešila starou bazénovou halu ani prostory šaten a sociálního zázemí, a to je to, co nás dnes bolí nejvíc," řekl Matura. Záměr za zhruba 130 milionů korun počítá také s výstavbou druhého krytého pětadvacetimetrového bazénu, který by umožnil oddělit rekreační a závodní plavání. "Kdysi se uvažovalo o nekrytém bazénu, v podmínkách podhorského Jablonce to ale není dobrý nápad. Všechno je to ale zatím jen záměr," dodal.

Autoři | Foto Bazén Jablonec nad Nisou

Štítky Jablonec nad Nisou, bazén, rekonstrukce, střecha, projekt

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jablonecký bazén bude mít novou střechu a zateplení za 35 milionů korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.