Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Nový provozovatel plánuje investovat do areálu na Ještědu za 6 let skoro 700 milionů korun

Pokud se naplní plány nového provozovatele, ze skiareálu na Ještědu by se mělo stát do několika let moderní zimní středisko s širokými sjezdovkami a lepšími službami. Tatry mountain resorts ČR získala areál od města do pronájmu od letošní sezony na deset let s opakující se opcí. Investovat hodlá TMR až 700 milionů korun. Symbolicky převzala firma středisko od města dnes.

"Nezbývá než věřit, že to byl krok natolik dobrý, že do budoucna bude spokojeno nejen město a jeho obyvatelé, ale i nový provozovatel areálu," uvedl primátor Liberce Tibor Batthyány (dříve ANO). Město hledalo strategického partnera, protože nemá na investice, navíc byl pro něj areál prodělečný.

Město uvádí, že za předchozích šest sezon celková ztráta dosáhla 83 milionů Kč. Jednání s Tatry mountain resorts trvala dva roky. "Naše představa je do pěti až šesti let investovat skoro 700 milionů a udělat z toho lyžařské středisko, které bude zajímavé nejen pro občany Liberce, ale i ostatní návštěvníky, kteří sem budou jezdit," řekl dnes novinářům ředitel Tatry mountain resorts Čeněk Jílek. Areál podle něj postupně přebírají a velké změny se v této sezoně nedají čekat. "Letos ze zásadních věcí toho nejsme schopni moc udělat. Povolovací procesy zaberou poměrně hodně času," uvedl.

Po skončení sezony začnou podle něj pracovat na vylepšení gastroprovozů i zlepšení doprovodných služeb pro lyžaře, jako jsou půjčovna nebo lyžařská škola. Do dvou let by měli mít lyžaři k dispozici novou páteřní sjezdovku Skalka. Vzniknout by měla v místě úzké červené sjezdovky dlouhé 1,7 kilometru. Celý svah by měl být osvětlený a široký až 60 metrů. "Sjezdovka zvedne areál o 300 až 400 procent," uvedl Jílek.

Další velké investice jsou závislé na tom, jak se podaří prosadit změny územního plánu. Ve skiareálu je přes devět kilometrů tratí se třemi lanovkami a pěti vleky. Největším nedostatkem jsou úzké sjezdovky. Tatry mountain resorts plánuje jejich rozšíření a vybudování nové modré sjezdovky pro rodiny s dětmi, která na severní straně není. V plánech má i vybudování další retenční nádrže, sáňkařské dráhy či šestisedačkové lanovky.

Tatry mountain resorts areál získala do pronájmu na deset let s opakující se desetiletou opcí. Když město nebude s firmou spokojené, opci může zrušit. Pokud tak učiní po prvních deseti letech, musí společnosti zaplatit její investice v zůstatkové výši a smluvní pokutu. Po 20 a více letech nebude mít Tatry mountain resorts v případě ukončení smlouvy nárok na náhradu.

Autoři | Foto Jan Král

Štítky Liberec, Ještěd, TMR, sjezdovka, skiareál, Tatry mountain resorts, Tibor Batthyány, referendum, Igor Rattaj, Česko, investice, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nový provozovatel plánuje investovat do areálu na Ještědu za 6 let skoro 700 milionů korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.