Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Silnice do Lindavy je uzavřená. Hrozí pád bývalé továrny Severka

Cvikov ve čtvrtek uzavřel frekventovanou silnici III. třídy na Lindavu. Důvodem je špatný stav léta nevyužívané továrny Severka v Palackého ulici. Ve čtvrtek se uvolnil jeden trám a hrozí, že spadne střecha.

Na Lindavu tak nyní vedou dvě objízdné trasy, jedna přes Kunratice u Cvikova a druhá přes Sloup v Čechách. „Statik řekl jednoznačně, že bezprostředně ohrožuje lidi a majetek a je nutno strhnout budovu do prvního patra. To znamená dolů musí jít střecha a dvě horní patra," uvedl starosta Cvikova Jaroslav Švehla.

Rozlehlá budova má na výšku asi 15 metrů. Továrna má soukromé majitele, kteří se často mění. „Už to prošlo asi přes pět rukou," uvedl starosta.

Současného vlastníka podle něj vyzvali k nápravě, ale nereagoval. Budovu tak musí strhnout město na své náklady. „Budeme je vymáhat, pokud bude po kom," dodal Švehla.

Kolik bude demolice stát, starosta ještě neví. Odhaduje to na 1,5 až dva miliony korun. „Nebyl čas na vypsání výběrového řízení. Oslovili jsme jednu místní firmu, která je ochotno udělat to hned," dodal starosta.

Demolice začne už v sobotu a trvat by měla zhruba 14 dnů. Budova se strhne a sutiny nechají v prostoru továrny.

Podle databáze prázdných domů je Severka bývalá mechanická tkalcovna Robert Riegert a synové, která byla postavena v roce 1885. V továrně bylo až 250 tkalcovských stavů. Za války se objekt stal pobočným závodem německé konfekční firmy Kempel & Leibfried z Bad Urach vyrábějící pracovní oděvy.

Po válce tu konfekční výroba zůstala a v roce 1949 byl závod začleněn do národního podniku Severka. Podle starosty provoz v továrně skončil před více než 20 lety.

Autoři | Foto Facebook/Opuštěné stavby

Štítky Severka, Cvikov, Lindava, továrna, Česko, Kunratice u Cvikova

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Silnice do Lindavy je uzavřená. Hrozí pád bývalé továrny Severka  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.