Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Nebezpečná skládka s oleji brzy zmizí. Na řadě jsou i další

Po celém kraji je několik nebezpečných ekologických zátěží. Některé už se podařilo odstranit, třeba odpad z Arnoltic, další se začnou řešit už brzy. A Liberecký kraj má zmapované prakticky všechny. Ve spolupráci s obcemi, kde se skládky nachází, teď řeší jejich odstranění.

„Projekty na odstranění ekologických zátěží jsou velmi nákladné. Pro obce je ve většině případů nemožné jejich likvidaci zaplatit. Poskytujeme jim finanční, odbornou nebo administrativní pomoc, dále pomáháme s vyhledáním vhodných dotačních titulů nebo nabídneme partnerství v projektech,“ říká hejtman Martin Půta.

Už v roce 2016 se podařilo odstranit více než devět tisíc tun odpadu z Arnoltic. Práce byly rozděleny na dvě etapy a dohromady přišly na zhruba 17 milionů korun.

Koncem minulého roku bylo odvezeno ze zemědělského objektu v Huti u Pěnčína přes tři tisíce tun nebezpečných odpadů. Sanace prostoru, na kterou se podařilo získat dotaci ze Státního fondu životního prostředí, si vyžádala skoro 4,6 milionů korun.

Brzy by měly zmizet sudy s oleji obsahující polychlorované bifenyly v Dubé. Odstranění je vyčísleno na 2,7 milionu korun. S jejich likvidací pomůže státní dotace „Od loňského září máme vybraného zhotovitele na odvoz odpadů, kterým je společnost SUEZ Využití zdrojů a.s. S likvidací se začne hned po uzavření smlouvy se Státním fondem životního prostředí, což bude snad na jaře,“ dodává Jiří Löffelmann, radní pro životní prostředí, zemědělství a rozvoj venkova.

Začít by mohla i sanace znečištění podzimních vod v areálu bývalého státního podniku Závody průmyslové automatizace v Novém Boru. „Subjekt zanikl a za téměř 32 let se nepodařilo starou ekologickou zátěž zlikvidovat. Město a kraj se vloni s vlastníkem pozemku, fyzickou osobou, snažily vyjednat jeho zpřístupnění, aby mohla být analýza zpřesněna a sanace se začala aktivně řešit. Bohužel ta dosavadní jednání zatím nevedla k žádnému cíli,“ popsal radní.

Kraj ale sleduje i další lokality. Problém je například s podzemní vodou v areálu Preciosy v Minkovicích, podobný problém je i v bývalém areálu jablonecké Bižuterie.

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky Skádka, Liberecký kraj, sanace, odpad, Arnoltice, Státní fond životního prostředí, Martin Půta, Jiří Löffelmann, Preciosa, SUEZ CZ a.s., Pěnčín, Huť

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nebezpečná skládka s oleji brzy zmizí. Na řadě jsou i další  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.