Aktuálně

V Pihelu boural mladík s čerstvým řidičákem. Bilance: 8 zraněných, 2 těžce více...

Naivní divadlo uvede v sobotu novou inscenaci Vánoce aneb Příběh narození více...

Liberecký kraj letos Ještěd koupit nestihne více...

Pivovar Svijany loni uvařil rekordních 638 tisíc hektolitrů piva

Autoři

Pivovar Svijany loni uvařil rekordních 638 400 hektolitrů piva, o dvě procenta víc než předloni. Téměř sedm procent produkce firma vyvezla do zahraničí. Letos chce pivovar výrobu zvýšit k hranici 650 tisíc hektolitrů. I proto má v plánu další investice za miliony korun do rozšíření výrobních kapacit, především spilky, kde pivo kvasí, nebo například do modernizace stáčecí linky, filtrace a čistírny odpadních vod.

"Byli jsme připraveni na to, že to bude velice tvrdý rok a že i na nás citelně dopadne souběh legislativních změn, s nimiž se muselo české pohostinství potýkat. Až do konce srpna jsme však vykazovali vyloženě mimořádné výsledky. O to větší šok nám připravilo září, kdy se poptávka skokově snížila až o pětinu," komentoval loňský rok ředitel pivovaru Roman Havlík.

Pokles podle něj pokračoval i v říjnu, o pozitivní bilanci se nakonec postaral až závěr roku. "Těžili jsme mimo jiné i z vysoké dynamiky předvánočního trhu. Třeba naše zvláštní edice piva ve vánočních obalech z obchodů zmizela během okamžiku. I díky tomu jsme vyšli se ctí ze zatěžkávací zkoušky, které loni celý obor vystavily například elektronická evidence tržeb nebo zákaz kouření v restauracích," dodal Havlík.

Pivovar Svijany je největším pivovarem v Libereckém kraji, přitom v roce 1997 mu hrozilo uzavření, když podnik převzaly Pražské pivovary. Před likvidací ho tehdy zachránila skupina lidí kolem sládka Františka Horáka, který pak řadu let podnik také vedl. Letos v dubnu oslaví pivovar 20 let od obnovení výroby. V roce 2016 uskutečnila firma podle informací z obchodního rejstříku zakázky za téměř 1,1 miliardy korun a hospodaření skončilo ziskem 236 milionů korun. Loňské výsledky zatím k dispozici nejsou.

Od roku 1998 se novým vlastníkům podařilo výstav pivovaru zvýšit více než dvacetinásobně. Přesto si Pivovar Svijany uchoval tradiční způsob vaření piva, využívá i původní suroviny - humnový slad a žatecký chmel. Do modernizace a rozvoje pivovar investoval za tu dobu zhruba 800 milionů korun. Největší investicí v novodobé historii podniku bylo loňské pořízení linky na stáčení piva do plechovek, které stálo zhruba sto milionů korun. "Celou dobu jsme intenzivně a s předstihem investovali do rozšiřování kapacit a technologií, abychom dokázali vyrábět stále stejné pivo jako dříve. Žádný kompromis v podobě náhrady klasického vaření a zrání ve spilce pro nás nepřicházel v úvahu," řekl sládek Petr Menšík.

Chceš nám něco sdělit?Napiš nám

Napiš do redakce

Pošli nám tip na článek, reakci na daný článek nebo jakoukoliv zpětnou vazbu.

* Soubor není povinné přikládat.
Napište první písmeno abecedy.

Štítky Svijany, Pivovar Svijany, pivo, pivovar, Roman Havlík, František Horák, Petr Menšík

Komentáře

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.

Pošli tip na kulturní akci

Publikace zaslané kulturní či sportovní akce není garantována a vždy o publikaci rozhoduje redakce.
Zasláním tipu do redakce zároveň deklaruji, že mám svolení s užitím fotografie.

* Soubor není povinné přikládat.
Napište první písmeno abecedy.

Odesláním formuláře souhlasím s obchodními podmínkami, etickým kodexem a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.