Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Druhá nejstarší Liberečanka oslavila 103. narozeniny. Zdraví už není, co bývalo, říká

Ludmila Syrovátková oslavila v úterý 23. ledna úctyhodné 103. narozeniny. A také že dorazila celá řada gratulantů včetně zástupců města i Libereckého kraje. I ve svém věku je paní Syrovátková stále vitální, od loňska už ale bydlí na Františkově v Domě seniorů.

„Už to není jak bývalo, s tím zdravím, nechutná mi jíst,“ postěžovala si Ludmila Syrovátková při své oslavě.

Ve svých letech je přesto velmi vitální. „Je to velmi milá a stále vitální dáma, před jejímž věkem se lze jen s úctou sklonit. V její přítomnosti si vždycky musím klást otázku, co a nakolik dopřeje život mně samotnému,“ řekl náměstek primátora Ivan Langr, který oslavenkyni chodí přát pravidelně.

Ludmila Syrovátková ještě před příchodem na Františkov žila v Březové aleji, kde ji pomáhala pečovatelka. V Domě seniorů se ale setkala se svou vnučkou, která tu pracuje, a tak se vidí každý den.

Oslavenkyně pracovala před válkou jako administrativní síla u Policie ČR. Poté na pozici sekretářky náměstka ve Výzkumném ústavu textilních strojů v Liberci. Celý život se věnovala pěší turistice a v zimě běžkování. „Neměli auto, babička všude chodila pěšky. Turistiku má moc ráda. Má prošlé celé Jizerky křížem krážem. Také díky tomu je v takové kondici a dožívá se vysokého věku, ale je pravda, že poslední dobou už ji nohy tolik neslouží,“ zavpozmínala její vnučka Míša.

V Domě seniorů je kolem dvou stovek klientů. Ve třech domech, které jsou stavebně propojeny, je také společenská místnost, cukrárna, kadeřnictví, venkovní zastřešené posezení a přímo pod domem malý parčík. „Babička má tuze ráda sladké, chodíme dolů do cukrárny na kapučíno se třemi cukry anebo pod dům do parku,“ dodává vnučka Míša.

Ludmila Syrovátková není s věkem 103 let nejstarší občankou města Liberce. Lidí ve věku 100 a více je v letošním roce celkem 11, dva muži a devět žen. Nejstarším občanem Liberce je muž (104 let).

Autoři | Foto MML

Štítky Liberec, narozeniny, Ludmila Syrovátková, Františkov, Domov seniorů, dům, Františkov (Velké Kunětice), Liberecký kraj, Ivan Langer, Policie České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Druhá nejstarší Liberečanka oslavila 103. narozeniny. Zdraví už není, co bývalo, říká  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.