Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Úterý 7. května 2024  |  Svátek má Stanislav
Bez reklam

Vyráběli tu legendární Dostihy a sázky. Teď nechá město bývalý JAVOZ zbourat

Deset let řeší stavební úřad neutěšený stav objektu v jablonecké Smetanově ulici. Bývalý státní podnik JAVOZ přitom vyráběl slavné deskové hry Dostihy a sázky, Cesty korzárů nebo Rallye Paříž – Dakar. Jenže dobré časy jsou pryč a podle statiků dům brzy může spadnout. A tak ho město nechá strhnout samo. I proto už je nyní část Smetanovy ulice zavřená.

Kdo v osmdesátých a devadesátých letech nehrál Dostihy a sázky, jakoby nebyl. Slavná hra se vyráběla v Jablonci nad Nisou ve Smetanově ulici. Jenže Státní podnik JAVOZ už dávno neexistuje, celý objekt chátral a uvnitř žili maximálně bezdomovci. Majitel domu se sice dlouho snažil alespoň o základní údržbu, teď už ale nedělá ani to.

Město tedy nechalo uzavřít část ulice v okolí areálu, který nechá částečně odstranit. „Stav budovy se v důsledku jejího nevyužívání a vlivem klimatických podmínek zhoršil natolik, že podle statika hrozí její zřícení a stavební úřad nařídil částečnou demolici,“ řekla mluvčí města Markéta Hozová.

Právě stavební úřad jednal s majitelem domu, jenže ten stav objektu neřeší. „Jedná se o objekt v centru města a Smetanova ulice v tomto úseku je využívaná hlavně pěšími, nemůžeme dopustit, aby se někomu něco stalo, proto jsme z rozpočtu uvolnili peníze na demolici, které budeme následně vymáhat na vlastníkovi objektu,“ vysvětlil primátor Jablonce Petr Beitl.

Náklady na demolici jsou vyčísleny na 2,2 milionu korun bez DPH.

V těchto dnech už probíhají přípravné práce. Dům je odpojený od inženýrských sítí a dělníci rozebírají střešní krytinu. Demolice bude vzhledem k umístění areálu probíhat postupně.

„Musíme také zabezpečit komunikaci, aby nedošlo k jejímu vážnějšímu poškození vlivem těžké techniky, proto se v současné době na povrch vozovky naváží štěrková vrstva, která by měla dlažbu ochránit,“ doplnil vedoucí oddělení správa komunikací Pavel Kozák.

Autoři | Foto Město Jablonec nad Nisou/Petr Vitvar

Štítky JAVOZ, Jablonec, Dostihy a sázky, demolice, dům, stavební úřad, Paříž, Dakar, Jablonec nad Nisou, Petr Beitl

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vyráběli tu legendární Dostihy a sázky. Teď nechá město bývalý JAVOZ zbourat  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.