Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Dvacet let od Nagana. Mincovna vyrazila slavnostní minci s Ivanem Hlinkou

Před dvaceti lety se na ledě v Naganu odehrál pravý hokejový zázrak. Podceňovaný tým došel až na vrchol a vyhrál olympijský turnaj. Na počest kulatého výročí vyrazila jablonecká mincovna speciální minci věnovanou předčasně zesnulému trenérovi olympijských vítězů Ivanu Hlinkovi.

Právě Ivan Hlinka by dnes oslavil 68. narozeniny. „Je obrovská škoda, že hokejový svět přišel o tak skvělého trenéra, který jako první dovedl český tým ke zlaté olympijské medaili. Pamětní mince jsou tak poctou a vzpomínkou nejen na onen vítězný okamžik, ale hlavně na člověka, kterému patří přední místo mezi českými hokejovými osobnostmi,“ řekl Jaroslav Černý z České mincovny.

Ta letos představí v souvislosti s dvacátým výročím vítězství v Naganu i zvláštní novou sběratelskou sérii zvanou České hokejové legendy. „Postupně se na mincích objeví např. také Pavel Patera, David Moravec nebo Dominik Hašek a jejich předchůdci reprezentující československý hokej Jaroslav Pouzar, František Pospíšil nebo Milan Nový,“ dodal Černý.

Autorem pamětní mince s hokejovou tematikou je zkušený medailér Petr Horák, mezi jehož oblíbená témata patří právě sport. „Chtěla bych poděkovat České mincovně a jejím pracovníkům, kteří se na projektu a výrobě mincí pro české hokejové legendy podílejí. Věřím, že si mince Ivana, ale i dalších hokejistů, najdou své místo nejen mezi fanoušky,“ uvedla Liběna Hlinková.

Mince jsou dostupné ve dvou provedeních – zlatá a stříbrná. Zlatou variantu o hmotnosti jedné poloviny trojské unce lze zakoupit za 22 950 korun a vychází v limitovaném nákladu 500 kusů. Jednouncová mince ve stříbrném provedení pak vychází v tematickém emisním nákladu 1998 kusů a lze ji zakoupit za 1 650 korun.

Autoři | Foto Česká mincovna

Štítky mince, mincovna, Ivan Hlinka, Nagano, hokej, olympijské hry, Jaroslav Černý, Česká mincovna, Pavel Patera, Dominik Hašek, David Moravec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dvacet let od Nagana. Mincovna vyrazila slavnostní minci s Ivanem Hlinkou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.