Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Studenti univerzity se vydají s terénními pracovníky do sociálně vyloučených lokalit

Jak se žije lidem v sociálně vyloučených lokalitách? O tom si studenti přírodovědně-humanitní a pedagogické fakulty už nemusí jen povídat, ale díky spolupráci univerzity s odborem pro sociální začleňování Úřadu vlády – takzvanou Agenturou, se do nich mohou zajít podívat v doprovodu sociálního pracovníka osobně.

„Naši studenti budou moci dostat přímo do terénu a osahat si reálné situace. Tady na škole dostanou solidní teoretický základ, vlastní zážitek z praxe je ale nepřenosný. Vidím tu příležitost pro rozvoj našich studentů především speciální pedagogiky a sociální práce,“ řekl děkan Fakulty přírodovědně-humanitní a pedagogické TUL Jan Picek.

Za vhodný doplněk ke studiu považuje tuto možnost i Radka Soukupová z Agentury. „Jsem přesvědčená, že pro vaše studenty bude přínosné setkat se například s dětmi z ekonomicky slabších rodin či s dětmi ze sociálně vyloučených lokalit a učit se s nimi navázat kontakt už během své přípravy na učitelskou profesi,“ uvedla.

Odbor pro sociální začleňování podobné lokality mapuje díky sociálním pracovníkům. Studenti se tam nebudou vydávat na vlastní pěst, ale právě pod jejich dohledem. „Jde o to seznámit se s podobami sociálního vyloučení, potkat se s těmi lidmi osobně. Pro nás je to také cenná zpětná vazba. Oči člověka, který se v takových lokalitách běžně nevyskytuje, mohou vidět věci, které terénní pracovník už ani nevnímá,“ říká konzultant Agentury Martin Chochola.

Autoři | Foto Pavel Kacerovský

Štítky vyloučené lokality, Liberec, TUL, memorandum, spolupráce, terénní pracovník, sociální práce, Úřad vlády České republiky, univerzita

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Studenti univerzity se vydají s terénními pracovníky do sociálně vyloučených lokalit  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.