Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Dalším šesti lidem v nouzi poskytne Liberec byty. Opět rozhodl los

Liberec poskytne bydlení dalším šesti lidem v nouzi. Vhodné kandidáty žijící na ulici, v azylovém domě či na ubytovně vybral losem minulý týden. Volné byty má pro ně k dispozici, je ale potřeba v nich ještě něco opravit. Noví nájemníci by se do bytů měli stěhovat do jara.

Liberec se zapojil do takzvané jarní výzvy Platformy pro sociální bydlení. Zavázal se, že v rámci projektu Housing first neboli Nejdřív bydlení sežene bydlení pro sedm lidí. Podle náměstka primátora Ivana Langra ale není zásadní, zda jich bude do jara šest nebo sedm. „Zásadní je mít cíl a jít po něm," uvedl.

Vhodným kandidátům chce město volné byty přidělovat postupně. „Mám představu, co čtvrt roku, to pět lidí," řekl náměstek. Zájemců je hodně, proto o jejich výběru rozhoduje los.

U prvních nájemců problémy nejsou

Prvních sedm klientů vylosovalo město loni v listopadu, do pěti bytů se nastěhovali začátkem roku. „Zatím to vypadá, že žádný velký problém, ani co se týče soužití, tam není," dodal Langr.

Liberec vychází ze zkušenosti v zahraničí, kde přes 80 procent lidí zapojených do takového projektu si dokáže udržet bydlení dva roky a déle. Cílem projektu je pomoci bezdomovcům a lidem, kteří žijí na ubytovně. Podle loňského průzkumu žije ve stotisícovém městě minimálně 500 lidí, kteří pociťují takzvanou bytovou nouzi. Polovina z nich jsou děti a mladiství.

Do losování město zařazuje zájemce, kteří chtějí řešit svoji situaci a jsou schopni nájemné zaplatit z vlastních příjmů či sociálních dávek. Musejí souhlasit i se splněním několika podmínek. Sem patří povinnost spolupracovat se sociální službou, minimálně půlroční pobyt v Liberci či snaha řešit případné dluhy vůči městu. V Liberci to není jediný projekt spojený s bydlením zaměřený na lidi v nouzi. Dalším je takzvané prostupné bydlení se třemi stupni.

Do tohoto projektu se zařazují lidé, u kterých není jisté, zda jsou schopni zvládat povinnosti spojené s bydlením. Prvním stupněm je krizové bydlení v nízkoprahových zařízeních, jako jsou noclehárny, azylové domy, ubytovny pro matky s dětmi, domy na půli cesty.

Město se zaměřuje i na další skupiny

Další dva stupně znamenají bydlení v městských bytech, kdy lidem zařazeným do projektu pomáhají zvládat problémy terénní pracovníci. V tréninkovém druhém stupni získají klienti bydlení na kratší dobu. Pokud se osvědčí, město jim smlouvu prodlouží. Město se v rámci své bytové politiky zaměřuje i na další skupiny obyvatelstva, které není schopné najít ubytování v soukromém sektoru.

Při přidělování městských bytů tak mají přednost nízkopříjmové rodiny s dětmi, lidé žijící v nevyhovujících podmínkách, ohrožení sociálním vyloučením nebo se zdravotním handicapem. Za uplynulé dva roky podle Langra získalo městský byt kolem 400 lidí, kteří by na komerčním trhu neuspěli. „Neměli by třeba na zaplacení kauce," dodal.

Liberec má asi 1200 bytů, nájmy se pohybují v rozpětí od 23 do 79 korun za metr čtvereční.

Autoři | Foto Petr Němec

Štítky Liberec, housing first, bydlení, sociální bydlení, projekt, ubytovna, Ivan Langr

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dalším šesti lidem v nouzi poskytne Liberec byty. Opět rozhodl los  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.