Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Sloninec se rekonstruovat nebude. Nový má být součástí přestavby celé horní části ZOO

Poměrně překvapivá zpráva přišla z liberecké ZOO. Její vedení už nebude usilovat o rekonstrukci stávajícího slonince. Místo toho chce celou horní část ZOO přestavět s tím, že nový sloninec by byl její dominantní částí. Současní zázemí pro slony tak bude pouze udržovat.

Po dlouhých diskusích a jednáních se ZOO přiklonila právě k tomuto řešení. Bylo totiž jasné, že ani zrekonstruovaný sloninec by nebyl pro chov slonů ideální. V současnosti se totiž přechází na nekontaktní chov, v Liberci jsou přitom chovatelé v přímém kontaktu se slony.

„Plně kontaktní chov může být pro ošetřovatele nebezpečný a většina moderních zahrad od něj již ustoupila. Navíc by v případě plánovaných stavebních úprav bylo téměř nemožné do současného pavilonu sehnat nové slony,“ vysvětlil hlavní zoolog zahrady Luboš Melichar.

Po rekonstrukci by také nebyli spokojeni návštěvníci, kteří by už do slonince nemohli tak, jako dřív. „Lidé by mohli slony pozorovat pouze z omezeného a zúženého prostoru uvnitř budovy, což by mohlo způsobovat kolize při komentovaných prohlídkách nebo při zvýšené návštěvnosti během letních měsíců,“ řekl ředitel David Nejedlo.

Zahrada od rekonstrukce ustoupila i kvůli slonicím, které zde žijí. „Naše slonice potřebují oproti jiným slonům jiné zacházení a zvláštní přístup. Vztah mezi našimi ošetřovateli a slonicemi je unikátní a vzhledem k vysokému věku a zdravotnímu stavu zvířat by mohl být transport do jiné zahrady po dobu rekonstrukce fatální,“ myslí si Malichar.

A tak se v zahradě zrodil plán na nový sloninec, který by byl součástí velké přestavby horní části zahrady. Vzniknout by tak mohla propojená Africká planina, kde by mohlo žít více druhů zvířat pohromadě.

„Ve spolupráci s naším zřizovatelem, kterým je město Liberec, připravujeme zadání vypsání výběrového řízení na dodavatele projektové studie na realizaci nového pavilonu a venkovních expozic pro slony v kontextu celé horní části zahrady,“ dodal Nejedlo.

Celý projekt je ale zatím na začátku, zahrada spolupracuje s předními experty na výstavbu pavilonů z zoologických zahradách. Jen náklady se odhadují na stamiliony a časový horizont je v řádu let.

Nová podlaha ve sloninci

Liberecká ZOO na nový sloninec od návštěvníků vybrala necelých čtyři sta tisíc. Peníze používá průběžně na úpravy. Jednou z nich je třeba podlaha v místnosti, kde sloni spí. „Sloni si nelehají na tvrdé zemi, tak jsme se rozhodli jim do ložnice pořídit gumovou podlahu,“ vysvětlil David Nejedlo. Od jedné uhelné společnosti získala zahrada gumové pásy z dopravníků, kterými podlahu vyskládali. „Pracovníci firmy to tam dávali asi týden, aby bylo všechno perfektní. Jenže už první den si slonice s podlahou pořádně pohrály. Choboty našly mezírky a za chvíli už gumové pláty lítaly po celém sloninci,“ přidal ředitel zahrady úsměvnou historku.

Autoři | Foto ZOO Liberec

Štítky ZOO Liberec, sloninec, sloni, zoologická zahrada, rekonstrukce, zahrada, podlaha, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sloninec se rekonstruovat nebude. Nový má být součástí přestavby celé horní části ZOO  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.