Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V Jablonném v Podještědí pokračuje rozsáhlý archeologický průzkum

V Jablonném v Podještědí pokračuje druhou etapou rozsáhlý archeologický průzkum. Letos se archeologové zaměřují hlavně na prostor někdejších hradeb a náměstí, kde byly georadarem pod povrchem zachyceny velmi zajímavé anomálie. Průzkum je součástí rekonstrukce krajské silnice druhé třídy, která vede centrem.

Jablonné spojené s patronkou kraje svatou Zdislavou patří v kraji k nejcennějším lokalitám s městským osídlením doloženým už z poloviny 13. století. Loňské nálezy to potvrzují. "Všude, kde jsme dělali sondy, tak se něco našlo," řekl archeolog Petr Brestovanský. Podle něj se podařilo například objevit na náměstí Míru dřevěný vodovodní řad, který vznikl po vydlabání vnitřku kmenu stromu. "Je to stará technika, kterou známe právě třeba z hornických středověkých štol, které tady máme kolem Liberce," uvedl.

Podle něj se nález řadí k nejstarším inženýrským sítím v regionu. V ulici Zdislavy z Lemberka se zase podařilo najít několik desítek metrů dlouhý důmyslně poskládaný pískovcový trativod. "Bez těchto starých inženýrských sítí, kterými naší předkové přiváděli vodu do kašen a naopak odváděli odpad, by jakékoliv větší město mohlo v minulosti jen stěží fungovat," dodal Brestovanský.

Ve středověku bylo Jablonné významným obchodním centrem, leželo na obchodní cestě na Žitavu. Osídlení z té doby dokládá nález na náměstí, kdy archeologové odkryli základy dřevěné stavby s keramickými střepy. Jsou zřejmě z první poloviny 14. století. "Stavba tedy patřila k těm nejstarším v Jablonném," uvedla mluvčí Libereckého kraje Markéta Žitná. Letos chtějí archeologové v rámci průzkumu odkrýt celý půdorys této stavby.

Loni se archeologům podařilo v ulici Zdislavy z Lemberka v blízkosti loveckého zámečku Pachtů z Rájova objevit také fragmenty původního dláždění starých cest. Nejstarší části jsou zřejmě ze 17. století. "Mezi kameny nejmladší cesty, když pomineme tu asfaltovou, se našla mince z napoleonského období," dodal archeolog. Na křížení ulice Dlouhé a Zdislavy z Lemberka podle něj odkryli kamenné základy stavby minimálně barokního stáří, která zanikla před zákresem do map stabilního katastru.

Archeologický průzkum bude stát kolem pět milionů korun, většinu uhradí Liberecký kraj. Vodárenská společnost na něj přidala půl milionu. Práce na obnově hlavní silnice II/270 a navazujících komunikací v Jablonném by měly být hotovy letos na podzim.

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky Jablonné v Podještědí, vykopávky, archeolog, Petr Brestovanský, Markéta Žitná, Liberecký kraj, průzkum, Zdislava, Lemberk, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Jablonném v Podještědí pokračuje rozsáhlý archeologický průzkum  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.