Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Lanovka na Ještěd se na dva týdny zastaví. Bude se měnit jedno z lan

Po Velikonocích se skoro na dva týdny zastaví provoz na visuté lanové dráze na Ještědu v Liberci. Dvoukabinovou lanovku čeká po zimní sezoně pravidelná revize, navíc se bude měnit jedno z lan. Odstávka začne 3. dubna a pokud nenastanou komplikace, lanovka se znovu rozjede v pondělí 16. dubna.

„Je to trochu loterie. Když jsme měnili lano naposledy, tak u jedné velké kladky, tomu se říká lanáč, jsme museli měnit ložiska a o týden se to protáhlo," uvedl přednosta lanovky Vladimír Štěpán.

Při odstávce proto podle něj budou kontrolovat i lanáče. K nim se mohou dostat právě jen, když je lano sejmuté. Po 12 letech se podle Štěpána bude měnit přítažné lano. „Na něm je dole závaží a na tom se přitěžuje tažné lano, aby byl dostatečný přítlak na poháněcím kotouči," řekl přednosta.

Výměna lana bude stát zhruba 400.000 korun. Na délku má zhruba 1400 metrů a váží kolem tří tun. „Zjednodušeně řečeno se dole lano zapřáhne za kabinu a vyveze za ní nahoru. Původní staré se pak stáhne dolů," nastínil přednosta.

Lanovka na Ještěd jede čtyři minuty, délka trati je 1188 metrů. V nejvyšším bodě se lanovka dostává 30 metrů nad zem. Loni přepravila 287 500 cestujících, využívají ji především turisté z Česka, Německa a Polska.

Zájem o přepravu v letošním roce je zatím podle Štěpána obdobný jako loni, i když počasí není moc příznivé. „Je takové prazvláštní, moc výletní ne," poznamenal. Někteří ale podle něj nahoru vyrazí i za hodně drsných podmínek. „Třeba, když bylo minus 16 stupňů a kvůli větru byla pocitová teplota kolem minus 40, tak někteří vyjeli i s kočárky," dodal.

Dvoukabinou lanovku vybudovala na náklady Československých státních drah chrudimská firma František Wiesner. Její stavba začala 15. června 1932 a do provozu byla dráha uvedena 27. června 1933. V letech 1971 až 1975 byla lanovka modernizována. Opravy a revize se na lanovce dělají dvakrát do roka, vždy před začátkem letní a zimní sezony.

Autoři | Foto rozhlednajested.cz

Štítky Ještěd, lanovka, odstávka, lanová dráha, Velikonoce, Liberec, František Wiesner, Německo, Polsko, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lanovka na Ještěd se na dva týdny zastaví. Bude se měnit jedno z lan  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.