Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Na Máchovo jezero vypluly o Velikonocích výletní lodě

Na Máchovo jezero vypluly o Velikonocích poprvé výletní lodě. Plavební sezonu zahájila flotila o měsíc dříve než v jiných letech. Zatím budou lodě vyplouvat jen o víkendech nebo na objednávku, pokud to počasí dovolí. Pravidelný denní provoz zahájí až o letních prázdninách. Zájem o velikonoční plavby byl velký, hlavně v pátek kapacita lodi Hynek, která je pro 70 pasažérů, téměř nestačila.

V neděli byl zájem o plavby podstatně menší, i když v Doksech panovalo slunečné počasí, teplota se po poledni pohybovala jen kolem šesti stupňů Celsia nad nulou a foukal silný vítr. I proto museli z lodi odstranit část velikonoční výzdoby. "Vajíčka z větví by nám vítr orval," vysvětlil Vladimír Reichert, ředitel společnosti Regata Máchovo jezero. Ještě před měsícem bylo ale na jezeře téměř 20 centimetrů ledu, a tak nebylo jisté, zda lodě vyplují. "Měli jsme velkou obavu, protože zima byla dlouhá a přece jen Velikonoce jsou letos brzy. A samozřejmě, když vyplouváme, potřebujeme, aby teploty byly nad nulou, protože jinak hrozí, že nám zamrzne chlazení v motorech lodí," dodal Reichert.

Vyplouvat se bude i o následujících víkendech, bude-li jízdám přát počasí, vždy ve 13:00 a v 15:00 se zastávkami u hotelu Port a ve Starých Splavech. "Za deště nevyplouváme, nemá to smysl, lidi nepřijdou," poznamenal. Plavbu turisté zaplatí přímo u kapitána lodi. "Letos jsme museli zdražit plavební lístky, protože i náklady se nám podstatně zvýšily," vysvětlil Reichert. Dospělý tak zaplatí za okružní plavbu 120 korun, dítě 65 korun. Loni byl lístek pro dospělého za 90 korun a dětský za 50 korun. Z jedné zastávky na druhou bude stát v letní sezoně cesta 20 korun místo loňských 15.

Máchovo jezero - kdysi Velký rybník, o jehož vznik se před více než 650 lety zasloužil Karel IV., je jediným místem v Libereckém kraji, kde mohou plout velké výletní lodě. Historie lodní dopravy tam sahá do roku 1920, kdy jezero začal brázdit malý dýmající parník Greif. Dnes tam lodní dopravu zajišťuje Regata Máchovo jezero, která provozuje i Hlavní pláž a pláž Klůček a také Autokemp Klůček. Zaměstnává devět lidí, v létě až 45. Výletní flotila na Máchově jezeře má čtyři lodě, které v sezoně přepraví kolem 40 tisíc turistů. Nejstarší lodí současné flotily je Jarmila alias Marie z roku 1924, která pochází z Hamburku.

Autoři | Foto Regata Máchovo jezero

Štítky Máchovo jezero, Regata Máchovo jezero, loď, Vladimír Reichert, Velikonoce, výletní loď, Karel IV. Lucemburský, Doksy, Hamburk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Máchovo jezero vypluly o Velikonocích výletní lodě  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.