Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V Botanické zahradě v Liberci sklidili přes 500 semen zmijovce

Zahradníci v Botanické zahradě v Liberci sklidili přes 500 semen vzácného zmijovce titánského. Z toho 174 semínek vyseli v zahradě a zbytek poputuje do šesti dalších botanických zahrad po světě.

 Šance, že se semena ujmou, je podle zahradníka botanické zahrady Lukáše Koprnického velká. „Odhaduji to na 80 procent," uvedl. Semena zrála devět měsíců. Zda se podaří vypěstovat semenáčky, budou podle Koprnického vědět do 14 dnů.

Zmijovec titánský (amorphophallus titanum) je rostlina údajně s největším květenstvím světa, které může dosáhnout výšky až tří metrů. Rostlina je typická silným zápachem, připomínajícím hnijící maso. Má přilákat hmyz, který rostlinu opyluje. Zmijovec titánský pochází ze západní Sumatry a ve volné přírodě už téměř není.

Po botanických zahradách ve světě je jen kolem sta exemplářů. Liberec má dosud jediný, který získal v roce 2001 z Bonnu. Kvete vzácně, v Liberci se to povedlo již třikrát, naposledy loni. Tehdy se ho také poprvé podařilo úspěšně opylovat, ručně díky pylu, který si nechala botanická zahrada zaslat z Kalifornie.

Na oplátku tam liberecká zahrada pošle část semen. Liberečtí zahradníci podle Koprnického zatím nevědí, zda jejich dosud jediný exemplář zmijovce nezajde. Tvorba semen totiž tuto áronovitou rostlinu velmi vyčerpává. „To se teprve uvidí. Když bude v pořádku, tak bude tak rok odpočívat, a pak by zas mohla vyrůst znovu," dodal.

Autoři | Foto

Štítky botanická zahrada, zmijovec, Liberec, rostliny, Sumatra, Bonn, Kalifornie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Botanické zahradě v Liberci sklidili přes 500 semen zmijovce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.