Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

FOTO, VIDEO: Před radnicí zazněla jména obětí holocaustu

Na náměstí před libereckou radnicí, a také v dalších patnácti českých městech, dnes zněla jména a osudy obětí židovského a romského holocaustu za druhé světové války. Vzpomínková akce s názvem Jom ha-šoa 2018 má jeden zvláštní rozměr, číst jména může kdokoliv.

„Jádrem akce je maraton čtení jmen jednotlivých žen, mužů a dětí, kteří byli kvůli svému přisouzenému židovskému nebo romskému původu pronásledováni, perzekvováni a zavražděni během druhé světové války. Cílem akce je přizvat všechny obyvatele České republiky k aktivnímu uctění památky obětí holocaustu,“ vysvětlila Tereza Štěpková, ředitelka Institutu Terezínské iniciativy, jenž akci celorepublikově koordinuje.

A tak jména četli zástupci města, například náměstek Ivan Langr, ale i představitelé romských a židovských organizací nebo obyčejní kolemjdoucí.

Každý, kdo přišel, obdržel seznam několika jmen se stručnými osobními údaji. Jména pak mohl dle svého uvážení veřejně přečíst. Tématem letošního ročníku bylo připomínání obětí holocaustu a místa paměti, na kterých se historie zpřítomňuje a připomíná se nám, kteří tato místa míjíme.

„Takovým připomenutím jsou i pamětní kameny, takzvané Stolpersteiny, umístěné v chodníku. Jedná se dlažební kostky s mosaznou tabulku nesoucí jméno a osud člověka, který poblíž žil nebo pracoval. Tragické osudy Židů připomínají tyto kameny na více jak dvaceti místech v Liberci,“ připomněl mluvčí magistrátu Jan Král.

Autoři | Foto

Štítky Jom ha-šoa 2018, holocaust, Liberec, radnice, druhá světová válka, Institut Terezínské iniciativy, Česko, Ivan Langer, Jan Král

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO, VIDEO: Před radnicí zazněla jména obětí holocaustu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.