Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V Rýnovicích chtějí zaměstnávat víc vězňů. Sklady přestaví na výrobní prostory

Věznice Rýnovice v Jablonci nad Nisou začala připravovat přestavbu skladů na výrobní prostory pro zaměstnávání dalších vězňů. Úpravy si vyžádají asi 1,5 milionu korun. V nových prostorech by mohlo práci najít deset až 15 vězňů. Počet nových míst ale bude záviset na typu výroby, která v objektu bude.

Nové výrobní prostory věznice buduje s ohledem na rostoucí zájem firem o práci odsouzených, což souvisí s nedostatkem pracovních míst v celé republice. Většina odsouzených v jablonecké věznici, která patří mezi nejpřísněji střežené v zemi, ale nesplňuje bezpečnostní podmínky pro práci mimo střeženou část věznice. „To znamená, že naše úsilí soustředíme na vytváření nových pracovišť uvnitř věznice," uvedla zástupkyně ředitele věznice Jana Kőnigová.

V oblasti zaměstnávání odsouzených patří věznice v Jablonci mezi nejlepší v zemi. Celorepublikový průměr je zhruba 60 procent, v Rýnovicích to je kolem 80 procent. Z 509 vězňů v Jablonci jich je mezi zaměstnanými 405, z toho 287 pracuje za úplatu pro firmy. Věznice spolupracuje se 14 subjekty. „Pracujeme pro dvě firmy v automobilovém průmyslu, ve výrobě cukrovinek, vyrábíme vypínače, svítidla a vzduchotechnické jednotky, podílíme se na úklidu města a na třídění odpadků," uvedl ředitel věznice Vlastimil Kříž.

Pracujícím vězňům v Česku se od dubna, poprvé od roku 2000, zvedla díky vládnímu nařízení základní odměna za práci. Rozděleni jsou do čtyř skupin podle vzdělání. Nekvalifikovaní pracovníci berou 5500 korun měsíčně, nejlépe jsou na tom vysokoškolsky vzdělaní odsouzení s 13 750 korun.

Podle mluvčí rýnovické věznice Moniky Králové je sice navýšení odměny pro odsouzené velkou motivací, ale není jediným důvodem, proč jeví o zaměstnání dlouhodobě zájem. „Díky práci jim trest rychleji utíká, jsou ve věznici lépe hodnoceni a mají více výhod," dodala.

To potvrdil i jeden z vězňů, jednapadesátiletý Štefan, který si odpykává trest za majetkové delikty. „Je to lepší, že mohou pracovat," uvedl. V Rýnovících je tři roky, zhruba stejná doba mu zbývá do vypršení trestu.

Autoři | Foto Bezedný Frank

Štítky věznice, vězni, Rýnovice, práce, Jablonec nad Nisou, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Rýnovicích chtějí zaměstnávat víc vězňů. Sklady přestaví na výrobní prostory  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.