Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V jaké kondici je Jablonec? Loni hospodařil s téměř stomilionovým přebytkem

Hospodaření Jablonce nad Nisou skončilo loni přebytkem bezmála 96 milionů korun, je to zhruba na úrovni předchozího roku. Příjmy Jablonce dosáhly loni téměř 868 milionů korun, výdaje byly 772 milionů korun.

Vysoký přebytek je dán vyššími příjmy města, náklady na některé akce byly nižší, než se původně předpokládalo, některé se také nepodařilo realizovat a přesunuly se do letošního roku.

Zadlužení města se podařilo loni snížit o dalších 30 milionů korun. Na začátku roku dluh města dosahoval 105 milionů korun, na konci roku už to bylo jen 75 milionů. „Doplatili jsme úvěry u ČSOB a také úvěr z roku 2006 u Komerční banky," uvedla vedoucí odboru ekonomiky magistrátu Renata Vítová.

Ještě v roce 2011 splácel Jablonec 455 milionů korun. V září 2016 sice zastupitelé schválili přijetí nového revolvingového úvěru 150 milionů korun, zatím ale Jablonec žádné peníze nečerpal.

Hospodaření města loni vylepšily zejména vyšší daňové příjmy. Podle Veleho dosáhly téměř 578 milionů korun, což je nejvíce od roku 2012. Daňové příjmy byly o 48 milionů vyšší než předloni. I díky tomu mohlo dát město více než 106 milionů korun do investic, původně byly v plánu akce bezmála za 159 milionů korun, část z nich se ale v loňském roce z různých důvodů nepodařilo realizovat či dokončit a přesunuly se do letošního roku.

Letos počítá Jablonec s rekordními výdaji 1,195 miliardy korun, příjmy by měly být o 281 milionů korun nižší. Schodek bude kryt zůstatkem na účtech a fondech města. Hlavním důvodem vysokých výdajů v letošním roce jsou investice, které by měly dosáhnout 351 milionů korun a jsou nejvyšší za posledních osm let. „Největší akcí bude výstavba nového pavilonu intenzivní péče v městské nemocnici, která v průběhu dvou let bude stát město přes 150 milionů korun," dodal náměstek primátora Miloš Vele.

Autoři | Foto Miroslav Gorčík

Štítky Jablonec, rozpočet, přebytek, Jablonec nad Nisou, úvěr, Miloš Vele, Československá obchodní banka, Komerční banka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V jaké kondici je Jablonec? Loni hospodařil s  téměř stomilionovým přebytkem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.