Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Už víte, jaký je pohled z druhé strany? Zkuste si práci chovatele

Díky speciálnímu programu, který má v repertoáru liberecká zoologická zahrada, se může každý, kdo dovršil věku 18 let, stát na jeden den zaměstnancem této instituce.

Tento nevšední a ojedinělý zážitek už někteří odvážní jedinci vyzkoušeli a podělili se s dojmy na oficiálních webových stránkách liberecké zoologické zahrady, která je mimochodem nejstarší zahradou na území bývalého Československa.

Marty z Litvínova se, dle jejich řádků, ujali pracovníci zoologické zahrady hned v 7 hodin ráno. Koneckonců přesně tak, jak zoologická slibuje na svém webu. Obdržela tričko s logem za které byla vděčná a následně pokračovala ke slonům. Slečna Marta si práci u slonů vyloženě užila. Celý den se nacházela v jejich bezprostřední blízkosti. Mohla je hladit i kartáčovat, asistovat při koupání, připravovat dobroty nebo úklízet jejich výkaly. Co ji ale překvapilo byla každodenní péče o nohy a nehty. Marta s sebou vzala i manžela, který celou událost fotil. Oba pak měli možnost si vychutnat procházku napříč celou zahradou spolu s odborným výkladem. Na závěr uvádí, že to byl den plný nezapomenutelných zážitků a emocí.

Kateřina z Chebu pro změnu vůbec nevědla, co ji ten den čeká. O překvapení se postaral její přítel. Octla se v úseku plných slonů a žiraf. Dodává, že ji zvířata doslava fascinovala. Tento den pak popisuje jako jeden z nejhezčích ve svém životě a nesmírně si pochvaluje vřelý přístup zaměstnanců. 

Niny se zase ujala ošetřovatelka jménem Kamila. Ta ji měla po celou dobu na starost. Nina prozradila, že si onen den užila na maximum. Dozvěděla se spoustu zajímavých informací. Nině naprosto učarovaly žirafy, které zbožňuje. Ošetřovatelka ji prý provedla i po dalších úsecích, což ocenila. Na závěr dostala spoustu dárečků, za které byla vděčná. 

I vy máte možnost obohatit sebe nebo své blízké o tuto zkušenost. Více tady.

Stačí splnit pár podmínek

  1. Měli byste si být jistí, na jakou práci stačíte. Zda máte problémy například s chůzí, práce ošetřovatele není to pravé ořechové. Pokud ale zoologickou zahradu předem obeznámíte se svým zdravotním omezením, pokusí se vám vyjít maximálně vstříc.
  2. Další zásadní rozhodnutí spočívá ve vhodném výběru pavilonu. Zoo se pyšní několika úseky, kde je možnost práci ošetřovatele vykonávat. Jedná se například o kopytníky, opy, dravé ptáky, slony či o pavilon tropů, kde jsou k nalezení plameňáci, pelikáni nebo plazi.
  3. Třetí bod se týká organizace času. Je potřeba, abyste pečlivě zvážili a stanovili datum (pouze všední dny) a kontaktovali marketingové oddělení Zoo Liberec. Bohatě by vám měla postačit e-mailová adresa: marketing@zooliberec.cz nebo telefonní číslo: 487 377 149. Zahrada doporučuje se na termínu domlouvat jeden až dva měsíce předem.
  4. V den D je potřeba, abyste přišli už na sedmou hodinu ranní do budovy ředitelství zoo. Zde se vyřídí administrativní záležitosti jako například smlouva nebo doklad o zaplacení. Nemine vás ani školení o bezpečnosti práce.
  5. Obavy nejsou na místě. Celý den, respektive do dvanácti nebo patnácti hodin (záleží na poukazu) s vámi bude chovatel, který vás bude mít na starost.
  6. Posléze si vás vyzvedne pracovník marketingového oddělení. V areálu zoo ale můžete zůstat i po skončení programu. Třešničku na dortu představuje absolventský list, který obdržíte po skončení této mise.

Zoo doporučuje nepodcenit zejména kvalitní pracovní obuv. V některých pavilonech se neobejdete dokonce bez holínek. Určitě je vhodné přizpůsobit programu i vaše ošacení. To, že se na práci musíte cítit a musíte být zcela zdraví už ani není potřeba zmiňovat.

Foto František Stein

Štítky Liberec, zoo, dárkový poukaz, zoologická zahrada, pavilon, Československo, Litvínov, Zoologická zahrada Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Už víte, jaký je pohled z druhé strany? Zkuste si práci chovatele  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.