Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Zástavba na Papírovém náměstí dostala zelenou. Investor ale bude muset projekt upravit

Rada města na svém úterním zasedání o jediný hlas schválila projekt zástavby v lokalitě Papírového náměstí v Liberci. Městská rada přitom v roce 2015 už jednou stejný projekt odmítla. Kauza se táhne od roku 2008, kdy investor s městem podepsal smlouvu. A právě to má být důvod, proč nyní projekt opět povolila.

Poté, co před lety došlo ke zveřejnění vizualizací plánovaného projektu, se zvedla velká vlna odporu jak od některých politiků, tak z řad veřejnosti. Navržený monoblok se do lokality malých domů vůbec nehodil. „Původně plánovaný dům by doslova změnil podmínky místa, které je svým rázem podobné třeba Malé Straně,“ řekl již dříve člen občanského sdružení Zbytek Jiří Žid.

Následovala náročná jednání s investorem, v roce 2015 pak rada projekt úplně stopla. Jenže právě v tom je problém. „Investor má s městem již devět let uzavřenu řádnou smlouvu a její jednostranné porušení - tedy vydání opakovaného nesouhlasu, jako se stalo již v roce 2015 - právníci vidí jako rizikové,“ vysvětlil náměstek primátora Ivan Langr.

Právě jeho hlas byl rozhodující, sám Langr přitom v roce 2015 hlasoval pro stopnutí projektu. Podle něj se ale nyní investor zavázal původní nevyhovující projekt změnit, zapracovat po získání stavebního povolení veškerá doporučení rady architektů a spolupracovat s městem. A i proto změnil názor.

„Město jako veřejná instituce musí ctít vlastní právní kontinuitu i smlouvu, kterou v roce 2009 s investorem samo uzavřelo, a nehledat donekonečna kličky k jejímu jednostrannému nabourávání,“ myslí si.

Občanské sdružení Zbytek, které se lokalitou Papírového náměstí zabývá, na začátku května reagovalo na nový vývoj v kauze. Podle jeho členů se situace v posledních letech výrazně změnila a pro investora by stavba znamenala ekonomickou sebevraždu.

„Vzhledem k situaci, že stavba je téměř povolena, investor chce stavět, my jsme také rádi když se tu bude stavět, se nám zdá nejlepší variantou stavět tento projekt na tři nebo čtyři etapy. Pro investora by se velmi snížilo riziko finančního propadu a z našeho hlediska si myslíme, že výstavba v čase by umožnila různé varianty finální podoby objektu, čímž by se vytvořil rostlý blok, který by daleko lépe zapadal do místa,“ zaznělo v prohlášení, které Zbytek zaslal městu.

„Pakliže by nebylo zbytí a tento ohromný projekt by se měl realizovat, apelujeme na všechny zúčastněné, aby dílčí přepracování projektu bylo závazné,“ dodává sdružení.

Dvě veřejná projednání a spolupráce s městem

To se ale podle Langra povedlo a investor se písemně zavázal nový projekt dvakrát veřejně projednat za účasti rady architektů i zástupců města. „Jednou ještě v průběhu procesu zapracování změn, podruhé po dokončení dokumentace. Město i veřejnost tedy budou mít dostatečný prostor vyvinout tlak pro oboustranně akceptovatelné úpravy objektu,“ řekl Langr.

Mezi největší odpůrce stavby patří politické uskupení Změna pro Liberec. Ta v tiskové zprávě upozornila na to, že projektu propadlo územní rozhodnutí. „Poslední pravomocné rozhodnutí prodlužující původní územní rozhodnutí platilo do 31.7.2015. Ten den územní rozhodnutí propadlo,“ uvedla za Změnu Zuzana Tachovská.

Podle ní tak město vůbec projekt znovu povolovat nemuselo. „Od té doby je tak možné začít se v souvislosti s touto lokalitou bavit o zcela jiném záměru, který by charakter tohoto místa skutečně respektoval,“ dodala.

Autoři | Foto Gestab

Štítky Papírové náměstí, výstavba, Liberec, projekt, investor, rada, Ivan Langr, Malá Strana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zástavba na Papírovém náměstí dostala zelenou. Investor ale bude muset projekt upravit  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.