Počasí dnes18 °C, zítra20 °C
Neděle 12. května 2024  |  Svátek má Pankrác
Bez reklam

Knihovna si na modernizaci za desítky milionů musí počkat. Nikdo se nepřihlásil

Krajská vědecká knihovna v Liberci si bude muset na modernizaci počkat do příštího roku. Liberecký kraj sice na úpravy a zkvalitnění služeb získal evropskou dotaci z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP), do soutěže na stavební práce se ale nikdo nepřihlásil. Kraj ji tak bude muset přehodnotit a vyhlásit znovu. Na opravu střechy a další opravy si budova, která veřejnosti slouží už 18 let, bude muset počkat do příštího léta.

Knihovna potřebuje opravu střechy, protože zatéká světlíkem, výměnu prošlapaných koberců a vyměnit je třeba také například zastaralé osvětlení za úspornější.

„Ukazuje se, že na stavebním trhu je přetlak práce a nedostatek pracovníků a také odhady projekčních cen za poslední rok vystoupaly o 20 procent. Ukazuje se to i na dalších stavbách. Soutěžíme teď třeba centra odborného vzdělávání a na několika jsme měli jen jednu nabídku. Tlak na ceny tady je, takže se přepočítávají projektové dokumentace pořizované třeba před dvěma lety," doplnil hejtman Martin Půta.

Krajská vědecká knihovna v Liberci známá jako Stavba smíření slouží veřejnosti od listopadu 2000. Dvanáctipodlažní komplex ze skla a kovu stál včetně vybavení téměř 520 milionů korun. Z velké části ho zaplatil stát. V rámci programu přeshraniční spolupráce Phare na něj přispěly i Evropská unie, česko-německý Fond budoucnosti a německá a švýcarská vláda. Budova je na místě, kde stávala židovská synagoga, kterou vypálili nacisté. Projekt zaštítili tehdejší český prezident Václav Havel a bývalý německý prezident Roman Herzog. V roce 2001 získala titul Stavba roku.

Nynější projekt oprav za 37 milionů korun ale nepočítá jen se stavebními úpravami. „Evropské peníze pomohou také zpřístupnit vybrané dokumenty. Některé nebylo možné vzhledem k jejich unikátnosti a stavu dosud zájemcům představit. Nyní budou restaurovány a digitalizovány. Návštěvník bude mít díky tomu možnost v moderním prostředí využít dalších kvalitních služeb knihovny," řekla krajská radní pro kulturu Květa Vinklátová (Starostové pro Liberecký kraj).

Modernizaci čeká sociální zázemí, knihovna získá novou kolektivní studovnu, ale i klimatizovaný trezor na vzácné dokumenty.

Autoři | Foto

Štítky knihovna, Liberec, KVKLI, dotace, rekonstrukce, Liberecký kraj, oprava, Evropská unie, Václav Havel, Martin Půta, Roman Herzog, Květa Vinklátová, Starostové pro Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Knihovna si na modernizaci za desítky milionů musí počkat. Nikdo se nepřihlásil  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.