Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Skromní hasiči v Doksech. Na nové stanici mají pouze přenosný záchod a zahradní sprchu

V Doksech vznikla nová hasičská stanice. Zatím v hodně skromných podmínkách, ale sami hasiči se shodli, že není na co čekat. Od prvního června tak obslouží oblast se sto čtyřiceti tisíci obyvateli. Podmínky jsou ale provizorní, hasiči tu mají jen velitelský kontejner, k tomu zahradní sprchu nebo přenosný záchod.

„Tato oblast profesionální hasiče potřebuje a my jsme si toho vědomi. Navýšili jsme tedy početní stavy příslušníků, a ti se musí před letní turistickou sezónou nutně seznámit s hasebním obvodem a všemi jeho riziky. Proto jsme přistoupili k velmi specifické variantě a otevřeli jsme stanici jen se základním a velmi omezeným vybavením," vysvětlil ředitel HZS LK Luděk Prudil.

Stanice vznikla v dočasných prostorech areálu Správy státních hmotných rezerv v ul. 5. května Hasiči mají pro tuto chvíli k dispozici pouze velitelský kontejner, nouzové sociální zařízení, zahradní sprchu, kontejner na skladování materiálu, motorový člun a cisternovou automobilovou stříkačku.

Do poloviny července by pak ze stavebních buněk měla vzniknout plnohodnotná stanice, do té doby se místní hasiči budou vždy na noční směny přesouvat do České Lípy.

Nová stanice by pak mohla být hotová do roku 2020. „Do té doby budeme činnost zajišťovat v provizorních podmínkách. Nemůžeme si dovolit nechat tuto oblast jednotkami požární ochrany nepokrytou,“ dodal ředitel.

Doksy nebyly pro novou stanici vybrány náhodně. Jsou centrem oblasti, kde jiné stanice nejsou, jsou tu silnice, kde dochází k řadě vážných nehod a také tu v létě dochází k řadě požárů, což hasiči zažívají i v těchto dnech.

To dokazuje například nedávný rozsáhlý požár lesního porostu nedaleko Dubé. Ten zaměstnával v jednu chvíli až 20 jednotek hasičů najednou a na pomoc vyjely i jednotky vzdálené 70 kilometrů. „Zahájením provozu nové stanice a následnou výstavbou kvalitního zázemí pro příslušníky HZS LK v Doksech budou zajištěny podmínky pro rychlý výjezd k mimořádným událostem,“ řekla mluvčí hasičů Pavlína Bílková.

Autoři | Foto HZS LK

Štítky Doksy, stanice, hasiči, HZS LK, sprcha, kontejner, Správa státních hmotných rezerv, toaleta

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Skromní hasiči v Doksech. Na nové stanici mají pouze přenosný záchod a zahradní sprchu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.