Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Město se musí nejprve postarat o to, co má a až pak utrácet za nové, říká primátor Batthyány

Velkou odezvu vzbudil online chat s primátorem Liberce Tiborem Batthyánym na webu Liberecké Drbny. Původně měl na odpovědi hodinu, tu ale několikanásobně přetáhl, aby dokázal odpovědět všem. V chatu na něj čekaly dotazy k pousmání, ale i nepříjemné a hodně na tělo. Primátor tak musel odpovídat na otázky spojené s hazardem, kontroverzní výstavbou nebo na ty, které jsou spojené s jeho budoucností.

Co si myslíte, že se povedlo za vaší éry vládnutí na radnici?
V politice platí, že úspěchy jsou kolektivní a průšvihy primátora. Pravdou také je, že primátor musí řešit zejména nepříjemné a nepopulární věci, do kterých se ostatní pouštět nechtějí. Pokud se budu soustředit na mé priority, tak by tu několik zásadních zlepšení bylo. Liberec a zejména centrum města výrazným způsobem ožilo a všímá si toho spousta lidí, se kterými mluvím. Uvedl jsem v život filmovou kancelář a Liberec se těší obrovskému zájmu filmařů. Výrazně jsme vylepšili samotné fungování úřadu, posunuli ho do 21. století. Podařilo se mi po dvou vyčerpávajících letech najít soukromého investora do lyžařského areálu Ještěd, který městu ročně generoval ztrátu 11 milionů. V tomto případě se ale skutečný výsledek projeví až za několik let. Pevně věřím, že se mi povede dotáhnout návrh nového územního plánu, který se tvoří již deset let.

Online chat s primátorem

Přečtěte si všechny odpovědi

Opět se mluví o výstavbě domu ve Svojsíkově ulici. Opravdu je v územním plánu navržena změna tak, aby se tu dalo stavět?
Ano, je to tak. Je to území ideální pro dostavbu. Současné zanedbané hřiště je nahrazeno sportovním areálem ve Svojsíkově ulici, který již zanedlouho bude opět sloužit i veřejnosti anebo volnočasovým dětským parkem v ulici Prokopa Holého. Pokud nechceme, aby se výstavba města rozšiřovala po jeho okrajích a zasahovala více do přírody, musíme i v centru města nacházet proluky a místa vhodné k dostavbě. Nelze dlouhodobě zastávat princip, že nebudeme stavět ani ve městě,

Do voleb jdete? Budete lídrem kandidátky? Kdo všechno tam bude s vámi?
Po několikaměsíční masáži přátel a lidí okolo mně do voleb jdu. Budu lídrem kandidátky Hnutí PRO 2016. Toto hnutí si nedělá ambice na celostátní politiku, pouze sdružuje lidi, které zajímá politika komunální a chtějí pomoci městu, ve kterém žijí. Za PRO 2016 se mnou budou kandidovat například zastupitelky Libuše Vítová, Eva Karhanová Horynová či radní města inženýr Martin Čulík a další.

Proč se ve veřejném prostoru město nyní soustředí na sázení záhonů narcisů a budovaní nových dětských hřišť, když veřejná zeleň je po celém městě značně zanedbaná?
Do příštích let se na tomto musí intenzivně zapracovat. Město se musí v první řadě umět postarat o to, co má a pak teprve utrácet za věci nové. Bohužel mnozí politici to tak jako my dva nevnímají a chtějí po sobě za každou cenu zanechat pomník.

Jak je to s bazénem? Je pravda, že se na dva roky zavře?
Bazén je za hranicí životnosti a s vypětím všech sil ho město a provozovatel udržují při životě. Nejhůře na tom je technologické zázemí. Předpokládaná uzavírka by neměla přesáhnout 18 měsíců. Ale ruku do ohně bych za dodržení tohoto termínu nedal. Mnohdy se prvním kopnutím najde nečekaný problém či komplikace. Otázka ale nezní, zda rekonstruovat bazén či nikoliv, ale kdy a za kolik. A půjde o největší investici města za posledních dvacet let.

Hodně se mluví o bytovém domě na Papírovém náměstí. Nešlo to celé udělat jinak?
Centrální část lokality na takzvaném Papíráku takovou zástavbu potřebuje, protože jiná řešení nemají ekonomiku. Na jedné straně je hezké říkat, že by tam mělo být postaveno to či ono, mělo by to vypadat tak či tak, ale když se nenajde takový investor, zůstane celá lokalita neustále v ruinách. Rada architektů se touto stavbou zabývala řadu měsíců. Je složena ryze odborně, o to víc mě pak mrzí, když jsou členové rady architektů cílem útoků od lidí, kteří nepostavili ani stan v kempu. Právě sám investor a autor projektu přišli i s tím, že doporučení vydaná Radou architektů budou akceptovat. Sám investor deklaroval, že původní projekt je poplatný době, je starý deset let a že ke změnám dojde. Podařilo se mi také uzavřít dohodu, kterou se vyhneme soudním sporům, kde právo je na straně investora. Výsledek považuji za velice rozumný kompromis v rámci možností obou stran a město bude nadále s investorem spolupracovat na finální podobě objektu.

Pokud na podzim neuspějete ve volbách, co budete dělat? Vrátíte se k tomu, co jste dělal před vstupem do politiky?
Původní profesí jsem ajťák a stále jsem zaměstnancem firmy. Dle zákona jsem po dobu výkonu funkce výkonu primátora pouze uvolněn ze zaměstnání. Nutno dodat, že za čtyři roky práce v Liberci se mi tuze zalíbilo do Prahy nedojíždět. V případě, že bych neuspěl, zvažuji pracovat v Liberci, kde jsem se narodil, celý život tu žiju a mám ho rád.

Jak se spolupracuje v koalici pár měsíců před volbami? Bavíte se s kolegy ze Změny, nebo se už ignorujete?
Doba několik měsíců před volbami je velice specifická, a to z mnoha stran. Spolupráce se Změnou nefunguje již dlouhou dobu. S některými kolegy ze Změny se ale stále dokáži bavit.

Nedávno rezonovalo Libercem téma omezení hazardu. Jaký je váš názor na úplné omezení hazardu? A jak na vás působí omezení na jedno kasíno?
Svého času jsem prosadil vyhlášku, kterou se ruší všechny herny, zbyla by pouze kasína, která fungují v mnohem přísnějším režimu. Nehyzdí město a mají hráče více pod dohledem. Jediné, co jsem nechtěl, je stanovovat nějaké konkrétní číslo, jsem totiž přesvědčen, že trh by si zreguloval množství kasin sám. Množství hráčů nijak nestoupá a není možné, aby se tu do budoucna uživilo například dvacet kasin. Náklady na provoz takového kasina jsou totiž mnohonásobně vyšší než na provoz herny.

Jak je to s výstavbou sídliště u Masarykovy třídy? Je pravda, že stavební úřad prodloužil prošlé stavební povolení, tudíž se staví načerno? Jak je možné, že úpravy projektu údajně nebyly konzultovány s památkáři, když se dva domy nachází v památkové zóně?
Kauza Viladomy Dreams je opět uměle vyvolaným problémem pro politické zviditelnění. Stavební úřad stavební povolení ve smyslu jeho platnosti neprodlužoval. Stavební úřad na žádost stavebníka pouze schválil prodloužení pořádkové lhůty k dokončení stavby, což je velmi formální úkon. Úpravy projektu byly věcně konzultovány formou interní konzultace na úrovni příslušných vedoucích odborů, a to stavebního úřadu a odboru životního prostředí, dotčeného orgánu státní správy na úseku památkové péče. Z toho vyplývá, že projednány byly řádně.

Jaká je situace ohledně liberecké přehrady? Myslíte, že v dohledné době bude použitelná pro koupání a volnočasové aktivity?
Rekonstrukce a zvelebení přehrady je každé volební období tématem většiny stran, které kandidují, a to již pěknou řádku let. Musím říci, že jsem velice rád, že nyní k tomu skutečně dochází. V současné době se soutěží zhotovitel rekonstrukce přehrady a jednám z Povodím Labe o harmonogramu stavebních prací. Pokud vše půjde dobře, poprvé by se mohlo kopnout na podzim příštího roku. Půjde o logisticky velice náročnou akci, při které dojde opět na dopravní omezení v ulici Zvolenská a vlastně celého provozu liberecké přehrady. Součástí rekonstrukce bude i zcela nová povodňová štola a odstranění nánosů bahna ze dna přehrady.

Jaká je situace na Ještědu? Jste spokojený s vývojem a provozovatelem TMR?
Na to je příliš brzy. Společnost TMR převzala areál papírově na přelomu roku, fakticky ho přebírá až nyní. Ale již nyní vidím v jejich krocích, že provozování takového areálu skutečně rozumí. Pokroky ve smyslu například nové sjezdovky? To je otázka třeba dvou let. Musím říci, že spolupráce města a TMR funguje dobře a je důležité, aby fungovala i v následujících letech.

Autoři | Foto MML

Štítky Tibor Batthyány, online, rozhovor, primátor, Liberec, stavba, hazardní hra, Drbna.cz, Ještěd, Papírové náměstí, a.s., Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Město se musí nejprve postarat o to, co má a až pak utrácet za nové, říká primátor Batthyány  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.