Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Mácháč je opět plný sinic. Vápenka ale otevře tento víkend

Krajská hygienická stanice v Liberci informovala o zvýšeném výskytu sinic na Máchově jezeře, které je oblíbeným místem turistů. Další tři místa v Libereckém kraji pak mohou mluvit o špatné kvalitě vody, která není vhodná ke koupání.

Současnému špatnému stavu vody Máchova jezera přispívá i extrémní sucho posledních dnů, kdy dochází k množení sinic. „U nás vůbec neprší a přítok je malý,“ řekl Vladimír Reichert ze společnosti Regata Máchovo jezero České tiskové kanceláři.

Teplé počasí přirozeně láká k vodě až stovky lidí. Podle hygieniků však není voda, která má skoro 24 stupňů, vhodná ke koupání. Alespoň co se týče choulostivějších jedinců, kam paří těhotné ženy, děti či alergici.

Kam taky ne

Další rizikovou vodní plochou je koupaliště v Chrastvě, které je napájeno z Vítkovského potoka s kolísavou kvalitou vody. Podle plánů sice mělo být koupaliště napájeno z podzemního vrtu už letos, avšak k napojení dojde až v příštím roce. 

Mírně zhoršenou kvalitu vody pak mají přírodní koupaliště u kempů v Sedmihorkách a Nedamově v Dubé na Českolipsku.

Vápenka a Sluníčko

Kvůli teplému počasí otevírají některá koupaliště dříve. Například liberecká Vápenka, která se pyšní novými houpačkami a lavičkami, otevře v sobotu 9. června. Majitel koupaliště Jan Skalník uvedl, že v areálu je vše opravené a voda má příjemných dvacet stupňů. 

Vratislavické Sluníčko je pro změnu v provozu už dva týdny a běžně ho navštíví padesát až šedesát lidí. „Maximem zatím bylo kolem 430 lidí,“ uvedl správce koupaliště Petr Polda. Do konce června byla dokonce prodloužena otevírací doba do osmi hodin večer. 

Foto pixabay.com | Zdroj ČTK

Štítky Liberecký kraj, Liberec, Máchovo jezero, Sedmihorky, Vápenka, Sluníčko, koupaliště, Krajská hygienická stanice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mácháč je opět plný sinic. Vápenka ale otevře tento víkend  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.