Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Koupaliště už jsou v provozu. Lesák otevře až příští pátek

Na začátku letních prázdnin jsou v provozu už skoro všechna koupaliště v Libereckém kraji. Sezonu zatím oficiálně nezahájilo jen liberecké Lesní koupaliště. Otevírá v pátek 13. července.

Pro koupaliště na okraji Liberci to bude první sezona po 17 letech, za 6,6 milionu korun nechalo město opravit bazénovou vanu a provést sadové úpravy. Zatím platí zákaz vstupu do areálu, aby mohla vyrůst tráva v okolí bazénové vany.

Mezi oficiální koupací plochy se i přes úpravy koupaliště v Lidových sadech nezařadí. Půjde o rekreační vodní plochu s bezplatným přístupem a koupání bude na vlastní nebezpečí.

V celém Libereckém kraji je 36 vodních ploch, kde hygienici sledují kvalitu vody. Na většině míst je výborná, v posledních týdnech ale koupání moc nepřálo počasí. „Teprve teď začíná léto a horizont deseti dnů vypadá velmi dobře," uvedl vedoucí Maškovy zahrady v Turnově Tomáš Špinka. Nejmodernější venkovní koupaliště v kraji mělo v červnu asi 6000 návštěvníků, loni to bylo dvakrát více.

Zhruba desetiprocentní propad v návštěvnosti zaznamenali v červnu i na Máchově jezeře na Českolipsku. „Byl ale zase větší zájem o výlety lodí," uvedl za letovisko Vladimír Reichert. Jezero se od začátku sezony potýká se zvýšeným výskytem sinic, to ale není nic neobvyklého. „Sinice jsou v normě a stav se spíše zlepšuje," dodal Reichert.

Hygienici lidem doporučují, aby se po koupání v jezeře pokaždé osprchovali. Zdravotní problémy mohou mít zejména citliví jedinci, tedy těhotné ženy, alergici či děti. Stejné doporučení platí ještě pro přírodní koupaliště v Chrastavě u Liberce, které má kolísavou kvalitu přítoku. I to je stejně jako Máchovo jezero na stupni tři pětibodové stupnice.

Na stupni dva značící mírně zhoršenou kvalitu vody je Hamerské jezero a koupaliště v Nedamově u Dubé na Českolipsku, Novém Městě pod Smrkem na Liberecku a Sedmihorkách v Českém ráji. Zhoršenou kvalitu obvykle signalizuje snížená průhlednost. Riziko zdravotních obtíží je malé, hygienici přesto lidem doporučují se po koupání osprchovat.

Autoři | Foto Facebook Jan Korytář

Štítky koupaliště, Vápenka, Sluníčko, Lesák, Liberecký kraj, koupání, Liberec, okres Česká Lípa, Máchovo jezero, Turnov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Koupaliště už jsou v provozu. Lesák otevře až příští pátek  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.