Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

S čištěním Meandrů Smědé Čmelákovi pomohou studenti z celého světa

PR článek

Meandry Smědé – vzácné místo na samém konci Frýdlantského výběžku. Tato přírodní rezervace na svých 137 ha poskytuje útočiště mnoha druhům rostlin a živočichů. Středem této říční nivy protéká Smědá, přes 50 kilometrů dlouhý tok, který se díky svému tvaru zanáší odpadky, které do přírody skutečně nepatří. A právě odpadkům zde bude zanedlouho konec.

Počínaje dneškem dorazí na dva týdny do Libereckého kraje dobrovolníci z Francie, Itálie, Turecka, Maďarska, Ruska i České republiky v rámci mezinárodního dobrovolnického projektu. Ten pořádá již počtrnácté spolek Čmelák – Společnost přátel přírody ve spolupráci s INEX-SDA.

Ačkoli se budou práce tradičně soustředit spíše na Nový prales a Mokřady Jablonné, čeká letos studenty poprvé cesta k obci Višňová, kde těchto třináct dobrovolníků pomůže lokalitu vyčistit a zajistit tak její perfektní stav.

„Čištění Meandrů Smědé samozřejmě neomezujeme pouze na dobrovolníky a rádi přivítáme i návštěvníky z řad široké veřejnosti, kteří chtějí pomoci přírodě a strávit čas s lidmi z různých koutů světa,“ zve na akci Jana Pichová, koordinátorka dobrovolníků ve Čmelákovi. Dobrovolníky v Meandrech Smědé najdete 26. 7. 2018 od 10:00 do 16:00. V případě jakýchkoli dotazů volejte 777 749 107.

Čištění Meandrů Smědé je podpořeno z programu Interreg V-A Česká republika – Polsko v rámci projektu „Přeshraniční turistická propagace přírodních hodnot soustavy chráněných území Natura 2000“. Přírodní rezervace Meandry Smědé je součástí soustavy Natura 2000, jejíž cílem je zabezpečit ochranu těch druhů živočichů, rostlin a typů přírodních stanovišť, které jsou z evropského pohledu nejcennější, nejvíce ohrožené, vzácné či omezené svým výskytem jen na určitou oblast.

Štítky Čmelák, meandry, Smědá, meandr, Meandry Smědé, příroda, Česko, Natura 2000, Frýdlantský výběžek, Rusko, Itálie, Turecko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

S čištěním Meandrů Smědé Čmelákovi pomohou studenti z celého světa  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.