Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Koupaliště v Sedmihorkách není vhodné ke koupání, jinde je voda dobrá

Hygienici nedoporučují koupání v přírodním koupališti u kempu v Sedmihorkách v Českém ráji. Voda kvůli přemnoženým sinicím není ke koupání vhodná, vyplývá z informací na webu Krajské hygienické stanice v Liberci.

Hygienici rozlišují pět stupňů kvality vody. Jednička značí nejkvalitnější vodu, pětka znamená zákaz koupání. Sedmihorky jsou na stupni čtyři, jako jediné v Libereckém kraji. Se zhoršenou kvalitou se toto koupaliště potýká každé léto, v posledních letech ale kvalita vody klesla maximálně na stupeň dva či tři.

Zákaz koupání neplatí na žádném s 36 sledovaných přírodních koupališť, jezer a přehrad v Libereckém kraji. Na stupni tři jsou od začátku sezony přírodní koupaliště v Chrastavě u Liberce s kolísavou kvalitou přítoku a také Máchovo jezero, kde jsou důvodem sinice. „Jsou pořád na stejné úrovni," řekl za letovisko Vladimír Reichert.

Pro oblíbené jezero to není nic neobvyklého, sinice jsou v něm ve zvýšeném počtu každé léto. Hygienici lidem doporučují, aby se po koupání v jezeře pokaždé osprchovali. Zdravotní problémy mohou mít zejména citliví jedinci, tedy těhotné ženy, alergici či děti.

Zhoršená kvalita vody lidi od koupání v Máchově jezeře neodrazuje, podle Reicherta bývají pláže plné. „Jak vyleze sluníčko, tak lidé přijdou, jinak se prochází. Velký zájem je i o lodní dopravu," dodal.

Na stupni dva jsou další čtyři vodní plochy v kraji, obvykle to signalizuje snížená průhlednost. Riziko zdravotních obtíží je malé, hygienici přesto lidem doporučují se po koupání osprchovat i na těchto místech.

Mírně zhoršená kvalita je konkrétně na koupališti v Novém Městě pod Smrkem v podhůří Jizerských hor, na Hamerském jezeře v Podještědí a koupalištích v Horní Polici a Zákupech na Českolipsku.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky koupání, koupaliště, voda, Sedmihorky, přírodní koupaliště, jezero, Liberec, Krajská hygienická stanice, Český ráj, Liberecký kraj, Máchovo jezero, Chrastava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Koupaliště v Sedmihorkách není vhodné ke koupání, jinde je voda dobrá  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.