Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

V Libereckém kraji je mnoho sopek, nebezpečí výbuchu nám ale nehrozí, vysvětluje odborník Jan Bubal

Podívali jsme se pod pokličku aktuální výstavy s názvem Liberecko ve stínu sopek v Muzeu Českého ráje. Autorem je mineralog Jan Bubal, který poodhalil její vznik i důvod, proč se sám tomuto oboru věnuje.

Kdo přišel s tímto tématem výstavy?
Přiznám se, že se jedná o můj námět. Chtěl jsem vytvořit výstavu, která by se týkala našeho kraje a zároveň byla pro lidi atraktivní, což sopečná činnost jistě je. Rozhodně by ale výstava nevznikla bez pomoci České geologické služby a mého kolegy, vulkanologa Vladislava Rappricha.

Hrozí nám v Libereckém kraji nějaké nebezpečí z hlediska sopek?
Určitě se my ani další generace nemusíme ničeho bát. Zdejší sopky byly aktivní naposledy přibližně před pěti miliony lety.

Máme v kraji hodně sopek?
Ano, na našem území je jich poměrně dost. Jen na území Českého ráje je jich situovaných třináct. Směrem k Lužickým horám se jejich počet ještě zvyšuje.

Co mohou návštěvníci na výstavě tedy vidět?
Bohužel není možné prezentovat všechny vulkány, proto jsme vybrali šest hlavních, které prezentují zdejší základní typy sopek. Samozřejmě zde nechybí ani horninové a mineralogické vzorky. Na obrazovkách pak mohou lidé sledovat dokument o vulkánech nebo animaci o sopečné činnosti Trosek.

Jak jste se dostal k mineralogii?
Od malička jsem se zajímal o přírodu, nejdříve o tu živou a s příchodem chemie na základní škole jsem začal tíhnout k přírodě neživé. Poté jsem se tomuto oboru věnoval i na Karlově univerzitě.

Mineralogové údajně hodně cestují, platí to i pro vás?
To mohu potvrdit, i já jsem absolvoval expedice v rámci svého oboru, a to například do Maroka, Bulharska nebo Ruska. V nejbližší době se chystám do Pyrenejí.

Je nějaký objevený nebo nalezený minerál, kterého si vážíte?
Velmi těžko bych vybral jeden konkrétní nález. Samozřejmě pokud se člověku povede najít něco raritního, má z toho radost. To se ale samozřejmě neděje běžně.

Kam byste se rád v budoucnu dostal?
Určitě do Jižní Ameriky, člověka lákají dálky. Zde ovšem může být složité získat povolení na vývoz kamenů.

Foto Lubomír Krongaiger

Štítky rozhovor, výstava, vulkán, sopka, muzeum, Turnov, Liberecký kraj, Muzeum Českého ráje v Turnově, Česká geologická služba, Univerzita Karlova, Rusko, Bulharsko, Jižní Amerika, Maroko, Český ráj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Libereckém kraji je mnoho sopek, nebezpečí výbuchu nám ale nehrozí, vysvětluje odborník Jan Bubal  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.