Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Psovod není zaměstnání ale životní styl, říká o své práci Michal Albani z vězeňské služby

Psi jsou nejen pro zábavu, ale také pro práci využíváni již stovky let. V současné době nalezneme psy u hasičů, policistů, záchranářů a ani vězeňská služba není výjimkou. Výcvikem se u těchto složek zabývá služební kynologie. Práce psovoda rozhodně není o mazlení, výcvik trvá mnoho let a ani kousance nejsou výjimkou. V rýnovické věznici v Jablonci nad Nisou jsou psi nepostradatelnými pomocníky. To potvrzuje i psovod Michal Albani.

Co vás k této práci přivedlo?
Jako malý jsem doma psa neměl, ale vždy mě to k nim táhlo. Být psovodem u policie bylo mým snem, jen jsem nějak netrefil uniformu. Musím také poděkovat kolegovi Jaroslavu Mlčákovi, bývalému šéfovi psovodů, který mě do všeho zasvětil a vděčím mu opravdu za hodně. Samozřejmě je pro naši práci důležitá i podpora ze strany věznice v čele s panem ředitelem plukovníkem Vlastimilem Křížem.

Jste v zaměstnání spokojený?
Rozhodně jsem. Snažím se svému zaměstnání aktivně věnovat. Je to daleko více než jen práce nebo koníček. Je to životní styl. Vše se v mém životě točí kolem psů.

Může být profesionálním psovodem kdokoli?
Primární je samozřejmě kladný vztah ke psům. Každý, kdo by měl o takové místo zájem si ale musí uvědomit, že nejprve je nutné odsloužit dva roky v řadové službě. To je důležitá součást, protože psovod musí mít již nějaké zkušenosti, aby byl schopen sám řešit mimořádné situace.

Kolik má věznice Rýnovice aktuálně služebních psů?
Momentálně máme čtrnáct psů, z nichž dva jsou němečtí ovčáci a zbytek belgičtí ovčáci typu malinois. Naši služební psi jsou rozděleni do dvou kategorií. Polovina se věnuje hlídkové a strážní činnosti, zbytek jsou specialisté na vyhledávání omamných a psychotropních látek (OPL).

Může být služebním psem jakékoli plemeno nebo je to omezené?
Vězeňská služba omezení z hlediska plemen nemá. Pes se může do služby dostat buď tak, že si ho psovod sám vybere, připraví, projde zkouškami, a poté ho propůjčí do služby věznice, která zajišťuje stravu a ošetření. Samozřejmě ne každý psovod má prostor pro výcvik a přípravu služebního psa, v takovém případě mu věznice pořídí již předpřipraveného psa.

Ustrašený mazel by asi nebyl ideálním psem pro vaši práci, jaký takový pes tedy musí být?
Opět záleží, zda se jedná o drogaře nebo psa do strážní služby. Společným požadavkem je ale jistě maximální socializace. Takové zvíře se nesmí bát zvuků nebo lidí. Zároveň by psi měli být dostatečně sebevědomí.

Je pravda, že služební psi by nemohli být rodinným mazlíkem?
To tak úplně pravda není. Já sám mám doma vysloužilého psa a je to velký mazel. Ovšem vždy je nutné hledět na konkrétní vlastnosti psa.

V jakém věkovém rozmezí může pes sloužit?
To je velmi individuální. Příprava totiž může trvat dva ale také čtyři roky. Odchod opět závisí na aktuálním stavu psa, ale je pravda, že vytížení těchto psů je poměrně velké. Nejčastěji pejsci odchází kolem osmého roku.

Co takové pejsky v důchodu čeká?
Velmi často si pejska vezme jeho psovod, nebo ho nabízíme i veřejnosti. Pokud to ovšem není možné, zajistíme mu zde péči a dožije v klidu s námi.

Jaká je náplň práce psa specializovaného na vyhledávání OPL ?
Je to celá škála činností, například kontrolování poštovních zásilek, balíčků s hygienou, které přichází odsouzeným, ale také prostor, kde se provádí návštěvy. Takto jsme již objevily v zásilkách například drogy schované v mýdle, tekutých šampónech nebo deodorantech.

Stalo se někdy, že by tedy pes musel přímo zasáhnout a kousnout?
Ke střetům obecně dochází jen velmi zřídka. Vězni nás kolikrát vidí cvičit, a proto vědí, co naši psi dokážou. Psi samozřejmě velmi působí na psychiku člověka, takže většinou stačí jeho přítomnost, případně zákonná výzva a odsouzený svého chování zanechá. V případě zásahu pak buď nasadíme opravdu psa, který může kousnout nebo používáme speciální košík, skrz který sice dotyčného nepokouše, ale přesto je takový zákrok velmi nepříjemný.

Mohou služební psi i soutěžit?
Rozhodně ano. V minulosti jsme zaznamenali mnoho úspěchů v soutěžích zaměřených na kousání. Další soutěží je vyhledávání drog, tam bych jistě zmínil kolegu Miroslava Dajče, který vyhrál opakovaně přebor vězeňské služby ČR v OPL a v loňském roce se mu podařilo vyhrát mezinárodní mistrovství v Maďarsku.

Jaký byl váš největší úspěch?
Pravděpodobně výhra na přeboru vězeňské služby s mezinárodní účastí v Pracově.

Lidé vás mohou vidět na mnoha akcích, často vystupujete ve specifickém obleku, k čemu je určen?
Jedná se o takzvaný ringový oblek, který váží od 20 do 40 kilo. Samozřejmě je nám v takovém obleku velké horko a je velmi náročné v něm pracovat. Důvodem proč nevyužíváme pouze kousací rukáv známý z cvičišť je ten, že v reálné situaci pes nesmí vyhledávat pouze ruce, ale musí být schopen zakročit na jakékoliv části lidského těla.

Ochrání vás oblek, nebo skousnutí psa cítíte?
Rozhodně každé kousnutí provází velká bolest, z každého tréninku si odnášíme mnoho modřin a občas dojde i na trochu krve. Ale to k našemu zaměstnání patří a říkám, že psovod, který nebyl pokousán, není dle mého psovodem.

Autoři | Foto Lubomír Krongaiger

Štítky rozhovor, Michal Albani, psovod, věznice, Rýnovice, pes, Vězeňská služba České republiky, povolání, služební pes, Jablonec nad Nisou, životní styl, oblečení, drogy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Psovod není zaměstnání ale životní styl, říká o své práci Michal Albani z vězeňské služby  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.