Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Libereckou zoo trápí nedostatek vody, chystá projekt za 38 milionů korun

Libereckou zoo trápí nedostatek vody, za současného sucha musí používat pitnou vodu i pro užitkové účely. Změnit to chce za pomoci evropského projektu, který by umožnil lepší hospodaření s vodou. Chystá ho ve spolupráci s libereckou univerzitou, českou firmou a partnery z Itálie a Británie. Pokud s žádostí o dotaci uspěje, mohla by na jeho realizaci získat zhruba 1,5 milionu eur (38,4 milionů korun)

„Výsledek bychom se měli dozvědět na jaře 2019," uvedl ředitel zoo David Nejedlo.

Projekt by se mohl uskutečnit v letech 2020 až 2022. „Šlo by o úsporu ve stovkách tisíc korun a hlavně bychom měli dostatek vody," dodal ředitel.

Podle něj zvlášť toto léto vidí, jak moc by jim takový projekt pomohl. „Protože už vodu z potoka skoro brát nemůžeme, z jezírka to je už také minimum a u vrtů máme omezení odběrů," uvedl ředitel. Zahrada tak pro napouštění bazénů, na napájení a umývání zvířat, mytí expozic či zalévání rostlin musí částečně brát i pitnou vodu. „Což nás trápí, protože neradi používáme pitnou vodu k užitkovým věcem, a druhá věc je, že se to nepříznivě promítá do ekonomiky zahrady," řekl Nejedlo.

Podle něj už museli kvůli nedostatku vody omezit zálivku rostlin. V rámci chystaného projektu se počítá s tím, že by se voda využívala opakovaně. „To znamená, že by se třeba voda ze sloního bazénu nevypouštěla do kanalizace, ale dávala do toho systému, který by měl dva způsoby filtrace," uvedl ředitel.

Jedním z nich by byla kořenová čistička a druhý by byl vytvořený z filtrů z nanovláken. Právě tím se zabývá už několik let liberecká univerzita, která je do projektu zoo zapojená. Například před dvěma lety vyvinula ve spolupráci s místní firmou metodu, která umožňuje přeměnu odpadní vody na pitnou.

Autoři | Foto

Štítky zoo, sucho, voda, projekt, TUL, pitná voda, Itálie, Velká Británie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libereckou zoo trápí nedostatek vody, chystá projekt za 38 milionů korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.