Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Hygienici v létě zkontrolovali stovku táborů. U devíti z nich byl problém

Hygienici v Libereckém kraji v souvislosti s letními dětskými tábory zatím provedli 95 kontrol. Za zjištěné nedostatky uložili devět pokut celkem za 8 tisíc korun. Žádný tábor nemuseli zatím zakázat a neobjevili ani žádný nenahlášený.

Letních táborů a dalších podobných akcí se v kraji o prázdninách zúčastní kolem 16 tisíc dětí. Dosavadní průběh hodnotí hygienici jako klidný. „Neevidujeme žádný hromadný výskyt onemocnění ani horečnatá onemocnění," uvedla mluvčí Krajské hygienické stanice v Liberci Zuzana Balašová.

Nijak neobvyklý není podle ní ani výskyt klíšťat, v některých lokalitách je kvůli horku a suchu dokonce nižší než v minulosti. Horké počasí má ale vliv i na dění v táborech, podle zjištění hygieniků pořadatelé režim dne kvůli teplu upravují. „Omezují fyzicky náročné aktivity, využívají, pokud je možnost koupání, případně další možnosti, jak děti ochladit," uvedla Balašová.

Hygienici si také všimli, že se organizátoři snaží teplu přizpůsobit jídelníček. „Ve smyslu častějšího zařazování odlehčenějších snáze stravitelných pokrmů. Samozřejmě důsledněji kontrolují pitný režim u dětí," dodala mluvčí.

Hygienici do poloviny srpna zkontrolovali 80 táborů, deset jiných podobných akcí a pět poskytovatelů stravovacích služeb pro letní dětskou rekreaci. Nedostatky zjistili ve skladování potravin, v provozní hygieně a nalezli i prošlé potraviny. V jednom případě nebyla vybudována kuchyň a postele pro děti.

Závady hygienici objevili také v zajištění podmínek pro osobní hygienu, zásobování pitnou vodou, ve zdravotním zabezpečení akce a ve zdravotní dokumentaci. Kontroly táborů provádějí hygienici každoročně. Loni uložili v Libereckém kraji jen pět pokut dohromady za 2500 korun, což bylo nejméně za posledních deset let.

Autoři

Štítky tábor, hygiena, kontroly, Liberec, pokuta, Liberecký kraj, Krajská hygienická stanice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hygienici v létě zkontrolovali stovku táborů. U devíti z nich byl problém  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.