Počasí dnes19 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

Změny na Soukenném náměstí? Město chce vyměnit drahé lavičky, má jich být polovina

Tolik už roky diskutované Soukenné náměstí by se mohlo opět změnit. Lavičky totiž nejsou v nejlepším stavu a potřebují opravit. Jenže to je velice nákladné, radnice odhadla opravu jedné na osm tisíc korun bez DPH. A tak se řeší, jak se drahých laviček zbavit, na náměstí by se jich pak mohla vrátit zhruba polovina.

Město nechalo jednu lavičku z náměstí vykopat a opravit. „Chtěli jsme zjistit, kolik to bude stát. Jde o jedny z nejdražších laviček, které v Liberci máme. S ohledem na to bude stát oprava osm tisíc korun bez DPH. Jedné lavičky,“ řekla náměstkyně primátora Karolína Hrbková.

Každá lavička se totiž musí vykopat a prakticky celá rozložit, aby šly dřevěné části obrousit a znova natřít. Jenže při opravě všech pětasedmdesáti laviček se celková částka vyšplhá na 600 tisíc korun bez DPH.

Hrbková tak připravila do rady města materiál s několika možnostmi, jak dále postupovat. Rada pak vybrala možnost výměny za takové lavičky, které půjdou normálně opravit. Laviček by pak na náměstí byla zhruba polovina.

Radnice ale nejprve musí zpracovat návrh, jak to celé bude vypadat. „Ten musíme zkonzultovat s autorem současného náměstí panem Kousalem, abychom neporušili jeho autorská práva. Pokud všechno dobře půjde, na podzim bychom nové lavičky mohli instalovat,“ dodala Hrbková.

A co se současnými lavičkami? Město by je rádo využilo jinde, jen ze zatím úplně neví jak. „Pokusíme se je upravit, protože mají jen přední nohu a chybí jim zadní opěra. Nejde s nimi vlastně nic jiného než je zabetonovat. Chceme vymyslet způsob, zda by jim nešla přidat zadní podpěra a lavičky nešly umístit někde v prostoru,“ uzavřela náměstkyně.

Soukenné náměstí se mělo opravovat v roce 2010, tehdejší primátor Jan Korytář ale zakázku zrušil. Pak byl odvolán a zakázka se nakonec realizovala. Našla ale mnoho kritiků například kvůli velkému množství nevhodně umístěných laviček. Kritizovala se i jejich příliš velká cena. Zhotovitel pak také musel měnit dlažbu v části náměstí.

Autoři | Foto

Štítky lavičky, náměstí, Soukenné náměstí, oprava, Liberec, Jan Korytář

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Změny na Soukenném náměstí? Město chce vyměnit drahé lavičky, má jich být polovina  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.