Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Teplárna dokončuje první etapu výměny parovodu. Snížení ztrát má přinést nižší ceny

V Liberci dokončuje teplárna první etapu výměny zastaralého a ztrátového parovodu za horkovod. O víkendu se přepojily na nový horkovod první výměníkové stanice ve Starých Pavlovicích, v dalších dnech se na ně napojí i Nové Pavlovice a Ruprechtice.

Snížení ztrát v rozvodech má zákazníkům přinést nižší ceny. Teplárna Liberec patří do skupiny MVV Energie CZ. Město je menšinovým vlastníkem teplárny. Firma zásobuje teplem a teplou vodou téměř 15 tisíc domácností, desítku průmyslových areálů a dalších 130 odběratelů, jako školy, úřady či nákupní centra Modernizace jedné ze tří větví parovodu za 320 milionů korun je rozdělená do dvou let.

Letos postupně mizely předimenzované parovody z Pavlovic. Práce v této části města by měly skončit v polovině září. „V průběhu odstávky parovodu byly výměníkové stanice napojeny na provizorní mobilní kotelny, které teď po částech přepojujeme zpět na novou páteřní síť," uvedl místopředseda představenstva Petr Heincl.

Někteří odběratelé teplárny si stěžovali na výpadky v dodávkách teplé vody. Podle mluvčího telpárny Lukáše Jankovského byly na vině mobilní kotelny, které pro teplárnu zajišťovala externí firma. Problémy byly hlavně ve špičkách. „Ve Starých Pavlovicích jsou od víkendu přepojeny tři výměníkové stanice na novou páteřní síť a dodávky jsou bez problémů. Další tři budou přepojeny do poloviny září," uvedl.

Dodávky teplé vody budou podle něj poté schopni zajistit v obvyklé kvalitě. „Zákazníkům zohledníme tyto komplikace při ročním vyúčtování, o čemž jsme je informovali," dodal.

Modernizace a očekávané snížení ceny se podle zástupců teplárny projevuje na rostoucím zájmu. „Od začátku roku se na nás obrátilo více než deset zájemců o nové připojení. Velká část z nich bude napojena právě na nový horkovod, který už má dnes téměř naplněnou kapacitu. Nově jednáme i o opětovném připojení velkých odběratelů, kteří projevili zájem vrátit se na dodávky tepla z teplárny," řekl předseda představenstva Vladimir Kravjansky.

V rámci modernizace jedné ze tří větví se parovod nahradí horkovodem na trase dlouhé přes 9,6 kilometru. Letos byla prováděna výměna 1,5 kilometru parovodu. Snížení ztrát v rozvodech by do budoucna mělo přinést odběratelům nižší ceny, nyní ze gigajoul tepla platí 660 korun. V prvních letech ale nebude zlevnění podle Heincla nijak výrazné. „Začne se splácet úvěr, co si na modernizaci bereme," uvedl již dříve. Teplárna na modernizaci získala dotaci 70 milionů korun, zbytek financuje z úvěru.

Autoři | Foto

Štítky teplárna, greennet, teplo, pára, Liberec, Pavlovice, teplá voda, Ruprechtice, Liberec XIII-Nové Pavlovice, MVV Energie CZ a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Teplárna dokončuje první etapu výměny parovodu. Snížení ztrát má přinést nižší ceny  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.