Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Frýdlantští hasiči slaví 150 let. Městem projede spanilá jízda

Velká sláva se chystá ve Frýdlantu na nadcházející víkend. Místní hasiči totiž slaví 150 let od založení sboru. Program se chystá na pátek a sobotu. V pátek budou oslavy spojeny s Dnem IZS, kdy se na náměstí ukáží jednotlivé složky. V sobotu pak městem projde slavnostní průvod hasičů a projede spanilá jízda historické i současné techniky.

Založení hasičského sboru předcházel velký požár, který vznikl 21. ledna 1853. Tehdy shořelo na pět desítek domů a desítky kůlen a podobných staveb. Od té doby zajišťoval ochranu před požáry spolek Tělovýchovně hasičský. 22. listopadu 1868 se pak hasiči od tělovýchovy odtrhli a vznikl hasičský sbor města Frýdlant.

Sbor byl samozřejmě německý, českým sr stal až po konci druhé světové války v roce 1945. Postupně vznikla hasičská zbrojnice u tenisových kurtů pod zámkem, kde vyrostly generace hasičů.

„Bez dobrovolných hasičů si ve Frýdlantu nedokážeme život už ani představit. Těžko můžeme slovy popsat, kolik práce, obětavosti, nasazení a statečnosti dalo těch pět generací tomu, aby zde sbor mohl fungovat a aby se mohli lidé v nouzi na jeho pomoc spolehnout. Ještě máme všichni v paměti povodně v roce 2010, během kterých si hasiči sáhli na dno svých sil proto, aby dostali do bezpečí všechny, kteří se ocitli v život ohrožujícím stavu,“ řekl starosta města Dan Ramzer.

V pátek je na programu tradiční Den IZS, během kterého se během dopoledních hodin představí na náměstí T. G. Masaryka složky Integrovaného záchranného systému. Opět nebudou chybět dobrovolní i profesionální hasiči, městská i státní policie, vojáci, zdravotničtí či vodní záchranáři nebo psovodi celní správy.

Autoři | Foto Město Frýdlant

Štítky hasiči, Frýdlant, 150 let, oslava, druhá světová válka, Tomáš Garrigue Masaryk, Dan Ramzer

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Frýdlantští hasiči slaví 150 let. Městem projede spanilá jízda  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.