Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Pokašláváte? Nechte se ve čtvrtek zdarma vyšetřit u plicních specialistů

Ve čtvrtek proběhne celostátní Den otevřených ambulancí plicních specialistů. V tento den vás tak na vybraných místech vyšetří zdarma bez objednání i doporučení.

Akce je určena především pro osoby, které se potýkají s určitými dýchacími problémy jako jsou časté pokašlávání nebo zadýchávání se. Včasné vyšetření přitom může odhlalit například plicní fibrózu a zachránit člověku i život.

Právě na idiopatickou plicní fibrózu (IPF) se tento den zaměřuje. Tato nemoc poškozuje plicní sklípky. Lidem postupně ztěžuje lidem dýchání. Její přítomnost v těle pacienta se dá přitom poznat jednoduchým poslechem plic. „Tato nemoc se při poslechu projevuje specifickým zvukem, který je podobný odepínání suchého zipu,“ uvedla Ivana Čierná Peterová.

Doktoři nabádají veřejnost, aby příznaky plicní fibrózy ani dalších plicních onemocnění nepodcěňovali. V Česku trpí IPF thruba 2 000 lidí, léčí se zhruba polovina. Léčba přitom dokáže nemoc výrazně zpomalit.

V Libereckém kraji se můžete nechat vyšetřit v Liberci a České Lípě. Konkrétně se jedná o Krajskou nemocnici Liberec, libereckou kliniku Pulmo a Pneumologické oddělení NsP v České Lípě.

Foto pexels.com

Štítky fibróza, plíce, vyšetření, lékaři, pneumolog, nemoc, plicní fibróza, Ipf, Česká Lípa, Česko, Krajská nemocnice Liberec, Liberecký kraj, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pokašláváte? Nechte se ve čtvrtek zdarma vyšetřit u plicních specialistů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.