Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Jednou z našich priorit je snížení dluhu města, říká lídr ANO Jiří Němeček

PR článek

Jedním z favoritů nadcházejících komunálních voleb je hnutí ANO. Do jeho čela se v Liberci postavil Jiří Němeček. Prakticky celý pracovní život se pohyboval v automobilovém průmyslu, a to na ředitelských pozicích. Poslední roky je spojen s Technickým muzeem. V online chatu Liberecké Drbny odpovídal na vše otázky.

Jak hodláte podpořit, či co se podle vás dá dělat pro obohacení kultury a její rozmanitost v Liberci?
Dobrý den. Chtěl bych zmínit dvě věci. První je rok 1967, kdy byla v Liberci nádherná výstava Socha a město a která pokrývala celý střed Liberce. To je jedna z akcí, která Liberec obohatila a chtěl bych se k ní vrátit. Druhá věc, která by mě velmi potěšila, je navázat na první republiku, kdy zde "dvorní architekt" Tomáš Bati Karfík postavil dle architektů nejkrásnější Baťův obchodní dům. Následně za komunistů v Liberci vznikl světoznámý hotel a vysílač na Ještědu pana Hubáčka a dnešní svobodná doba zatím nenabídla ve svém dosahu obdobnou stavbu. K té dvojici uvedených architektů Karfíka a Hubáčka by se mi nejvíc líbil pan Kaplický. A tak uvidíme, jestli se nám něco takového povede.

Proč jste se rozhodl kandidovat za ANO? Věříte jejímu předsedovi?
Postupně mě oslovily tři strany, z nichž za tu první jsem kandidovat nechtěl, pro tu druhou jsem byl podle jejich vyjádření příliš starý, což hnutí ANO nevadilo. A pokud kandidujete, chcete něco vykonat. A když kandidujete za ANO, máte poměrně slušnou pravděpodobnost, že se ve volbách dostanete na medailové pozice a budete moci něco pro Liberec udělat. A to je moje jediná motivace, proč jsem nabídku kandidovat za ANO přijal. Posunout Liberec dál, než se to podařilo za poslední čtyři roky. S panem Babišem jsem se sešel zatím jednou, nic mi neslíbil, takže mě ani nezklamal a nemám důvod mu nevěřit.

Je sice hezké, že areál LVT se nějak postupně oživuje, pavilony se plní další technikou, ale celkový stav areálu je zde tristní. Jaké plány budete mít s tímto územím coby politik?
Pavilony jsme si před čtyřmi lety pronajali, ale jsou stále ve vlastnictví města. Technické muzeum je spolek, který financuje své aktivity pouze ze vstupného (v omezené míře) a z darů sponzorů, které přesvědčím o tom, že celý projekt má smysl. Jistě budete souhlasit s tím, že z takto získaných peněz nevybudujete moderní areál. Musím ale přiznat, že město Liberec přes své velké vnitřní rozpory v posledních letech opravilo střechy, osvětlení a celý jeho přístup se začíná obracet pozitivním směrem. Jeden z vedlejších důvodů, proč jsem se rozhodl kandidovat, je možnost ovlivnit tento tragický stav areálu tak, aby odpovídal celé úrovni Masarykovy třídy, což věřím, že se mi v případě pozitivního výsledku voleb podaří. Ve finále by zde měl vzniknout centrální park propojený s bazénem, zaměřený na technické volnočasové aktivity dětí a mládeže.

Vyžití je v Liberci dost, ale ta běžná údržba je sto let za opicemi. Za uplynulé roky se v tomto ohledu ve městě neudělalo snad vůbec nic. Všude bordel, zmatek, špína, neudržované plochy... Předpokládám, že jako možný primátor a člen rady města budete mít přímou možnost ovlivnit tento stav. Budete se snažit s tímto něco dělat nebo se raději zaměříte na velké akce typu bazén?
Celý život jsem pracoval v automobilovém průmyslu. Nevím, jestli jste měl možnost navštívit Škodu Auto v Mladé Boleslavi, kde je pořádek a čistota na úrovni, kterou by mohla skutečně leckterá nemocnice závidět. V této firmě, kde jsem pracoval, jsem se mimo jiné od skvělých vedoucích naučil, že místa, za která odpovídáte, musíte pravidelně se svými podřízenými procházet a kontrolovat, zda odpovídají stanoveným standardům pořádku a organizace. Přesně to jsem dělal celý život i v ostatních firmách, kde jsem pracoval a budu dělat i na liberecké radnici, pokud budu zvolený. A ještě jedna poznámka na konec, tam, kde je nepořádek fyzický, je zároveň vždy i nepořádek organizační, což je špatná vizitka pro ty, kteří danou organizaci řídí.

Váš program je velice široký. Opravdu máte pocit, že se to všechno dá stihnout za čtyři roky?
Některé věci můžete stihnout fyzicky a některé dovedete do stavu územního nebo stavebního rozhodnutí. Hlavní ale je, aby všechny projekty, pokud nebudou v daném období dokončeny, byly rozpracovány tak, aby vznikla záruka jejich následné realizace.

Je velmi pravděpodobné, že budete mít hodně zastupitelů. Už máte představu, s kým byste chtěli do koalice?
Představa o koaličním partnerovi postupně krystalizuje, ale zcela zásadně záleží na tom, jaké cíle máte vy a čeho chce dosáhnout váš potenciální koaliční partner. Zatím jsme s žádným z možných partnerů v tomto smyslu nejednali, protože toto jsou aktivity typické po vyhlášení výsledků voleb.

Liberec potřebuje celou řadu investičních akcí

Jak se stavíte ke koupi zámku? Je jasné, že náklady jsou vysoké, ale nemělo by se s ním něco dělat?
Liberec potřebuje celou řadu investičních akcí, které začínají u stavby bytů, dopravních staveb, oprav včetně generální opravy bazénu, případného nákupu pozemků pro bytovou výstavbu, rozšíření tramvajových tratí apod. Do tohoto soupisu patří samozřejmě i možný nákup libereckého zámku. Pro mě je primární snižování dluhu města, a proto jeden z prvních kroků, které uděláme, bude kompletní inventura investičních požadavků a proti ní soupis možných finančních zdrojů. A teprve z tohoto porovnání vzejde seznam investičních priorit města. Otázce nákupu zámku se nevyhýbám, ale je třeba ho dát do kontextu ostatních naléhavých potřeb libereckých občanů.

Známe vás jako ředitele Technického muzea. Co jste ale dělal před tím?
Za minulého režimu jsem 23 let pracoval v podniku Autobrzdy Jablonec, kde jsem se stal po revoluci generálním ředitelem a založil jsem společné podniky s firmami ZF (Lucas), Knorr, Valeo atd. Potom jsem pracoval ve Škodě Auto, jako první ředitel závodu na výrobu vozu Škoda Octavia. Posledních sedm let jsem pracoval jako ředitel závodu americké firmy Metaldyne. Skoro celou dobu od roku 1989 jsem pracoval pro společnosti se zahraniční majetkovou účastí, většinou jako ředitel závodu, z níž mnohé jsem zakládal.

Každý má recept na řešení dopravních uzavírek, jenže mám pocit, že na to jsou politici krátcí, chyba je v odboru dopravy, nemyslíte?
Uzavírky mají jeden problém a tím je nespokojenost jedné poloviny občanů s tím, že silnice jsou rozbité a druhou polovinou občanů, které rozčilují uzavírky v dobách oprav těchto rozbitých ulic. Takže tady nemůžete dosáhnout stoprocentní spokojenosti v žádném případě. Ale máte pravdu, že by plánování uzavírek mělo mít logiku, měl by za ni odpovídat jeden člověk, který je schopen zdůvodnit průjezdnost města v každém okamžiku a včas liberecké občany o plánovaných uzavírkách informovat. Jistě to je velký problém, kterému se budu v případě mého zvolení věnovat.

Pokud se stanete primátorem a sestavíte koalici, co bude první věc, co chcete udělat?
Myslím si, že ze všeho nejdůležitější je vytvoření dělného týmu ve vedení radnice, kde budou panovat slušné a korektní vztahy. Bez plnění této podmínky nemáte šanci Liberec posunout kupředu, a proto ve vztazích mezi koaličními partnery vidím tu nejdůležitější podmínku ve vztahu k rozvoji města. Takže první, čemu se budu věnovat, je vytvoření týmového ducha, slušných vztahů a pracovitosti ve vedení radnice, což je vlastně činnost, které bych se ale věnoval po celou dobu mého působení na radnici.

Jiří Němeček

Za minulého režimu 23 let pracoval v podniku Autobrzdy Jablonec, kde se stal po revoluci generálním ředitelem a založil společné podniky s firmami ZF (Lucas), Knorr, Valeo atd. Potom pracoval ve Škodě Auto, jako první ředitel závodu na výrobu vozu Škoda Octavia. Posledních sedm let pracoval jako ředitel závodu americké firmy Metaldyne. Skoro celou dobu od roku 1989 pracoval pro společnosti se zahraniční majetkovou účastí, většinou jako ředitel závodu, z níž mnohé zakládal.

Aktuálně probíhá natáčení Spidermana, centrum města je měsíc uzavřené. Jak se na to díváte? I vhledem k okolnostem, kdy město dostalo jen necelý milion za zábor ploch a ve filmu to vlastně ani Liberec nebude? Podporujete podobné aktivity?
Liberec má v současné době dluh jeden a půl miliardy. V důsledku toho má i horší možnosti získat úvěry samozřejmě i za horších podmínek. Jednou z priorit nového vedení města musí být snížení tohoto dluhu, kde je získání každé koruny (každého milionu) důležité. Nejsem zrovna fanda filmového průmyslu, ani přeměn Liberce na jiná města, ale chceme-li opravovat školky, platit důchodcům MHD apod., musíme na tyto aktivity peníze někde sehnat.

Nebojíte se, že dopadnete stejně, jako vaši předchůdci v čele s primátorem Batthyánym?
Předně se nechci jmenovitě srovnávat s mými případnými předchůdci, takže bych nejmenoval ani pana Batthyányho. Ale víc jak polovinu života jsem pracoval jako ředitel velkých firem, které si vedly velmi úspěšně. Nevidím tedy důvodu, proč by moje působení na radnici mělo dopadnout špatně, zejména pokud budu pracovat s nasazením, s jakým jsem pracoval celý život. Pokud by se mi to nepovedlo, tak jistě včas odejdu.

Jedním z vašich velkých témat jsou sportoviště v Liberci. Sám jste zjistil, že jsou potřeba stovky milionů korun na opravy. Jak chcete řešit neutěšený stav oddílů, které přežívají s minimem peněz od města?
Protože se nepovažuji za odborníka na financování sportovních oddílů, dohodli jsme se s mou kolegyni paní Balašovou, že s vybranými zástupci sportovních oddílů (například atletický oddíl) připravíme koncept financování zejména těch sportů, které nežijí v centru zájmu sportovních fanoušků. Sport je pro mě důležitý pro to, že dává dětem a mládeži hodnotnou zábavu a nenechá je sedět u počítačů s limonádou a cukrlaty. Nevím, jestli pamatujete, kdy Bill Clinton vyhlásil boj dětské obezitě, ale něco podobného bychom chtěli realizovat i my. A do tohoto konceptu zapadá i přirozená podpora všech sportovních oddílů.

Jak se díváte na pronájem Ještědu TMR?
Nevím, jestli znáte výsledky hospodaření předchozí organizace na Ještědu a stav sportovního areálu v době působení této organizace. TMR se zavázalo, že proinvestuje na Ještědu 700 milionů korun a pro mě to znamená, že se Liberec stane skutečným městem sportu, kam budou mířit nejen liberečtí občané, ale i ti, kteří žijí dál od Liberce. Je to jeden ze strategických cílů našeho volebního programu, aby se Liberec stal nejenom univerzitním městem, městem kultury, ale také městem sportu. To, že tomuto cíli přikládáme jednu z hlavních priorit, ukazuje i to, že na naší kandidátce máme jako trojku paní Balašovou, která je odbornicí na zmíněné téma.

Jaký je váš názor na pana Babiše. Máte na něj telefonní číslo?
Pan Babiš je podle mého mínění extrémně pracovitý chlapík, viz zasedání vlády od 6 hodin apod. Myslím si, že bez takového pracovního nasazení nelze ničeho dosáhnout a osobně zastávám stejný názor, že by měl člověk pracovat se stejným nasazením, ať už sedí ve vládě, nebo na radnici pátého největšího města v České republice. Rozdíl mezi vládními a komunálními funkcemi spočívá mimo jiné v tom, že na komunální úrovni řešíte správu majetku města a neřešíte ideologické a zahraničně politické záležitosti. Proto si myslím, že je vztah k práci tím nejdůležitějším jmenovatelem pro obě tyto funkce. Jeho telefonní číslo samozřejmě mám.

Foto ANO 2011

Štítky ANO, ANO 2011, volby, Liberec, Jiří Němeček, radnice, technické muzeum, Volby do zastupitelstev obcí v Česku, Ještěd, Andrej Babiš, Drbna.cz, ŠKODA AUTO a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jednou z našich priorit je snížení dluhu města, říká lídr ANO Jiří Němeček  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.