Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Při výstupu na Ještěd přijde návštěvníkům SMS, bude je informovat o historii i přítomnosti místa

Takzvaný neviditelný památník vznikl nyní na Ještědu. Návštěvník, který sem zavítá, obdrží zprávu o zajímavostech z Ještědu. Projekt je ovšem omezen operátorem.

Formou sms zpráv oslovuje ode dneška návštěvníky neviditelný památník na libereckém Ještědu. Multimediální projekt „Sto SMS pro Liberec“ připravili lidé z Fakulty umění a architektury Technické univerzity v Liberci u příležitosti stého výročí samostatného Československa.

Zprávy představí široké veřejnosti to nejzajímavější, co se za posledních sto let událo ve městě pod Ještědem. „Neodkazují ale jen na minulost, rádi bychom upozornili i na zajímavé události ze současnosti, a také představili smělé vize do budoucnosti,“ řekl u příležitosti spuštění projektu jeden z jeho autorů, architekt Jan Stolín. Pro něj to není první památník v Liberci.

Spolu s bratrem Petrem vytvořil netradiční Památník bojovníkům a obětem za svobodu vlasti na Štefánikově náměstí. V roce 2001 za něj získali Čestné uznání Grand Prix Obce architektů v kategorii Výtvarné dílo v architektuře. Interaktivní objekt připomíná spíš technologický prvek městské infrastruktury než sochu. „Přestože je ten památník dostatečně tvárný, tak tentokrát bylo mou touhou udělat památník, který bude neviditelný, bude trošku nehmotný, co se týká sochařské formy. Tohle bylo ideální, protože Ještěd je vysílač,“ řekl k novému projektu Stolín.

Neviditelný památník funguje podobně, jako když při překročení hranice státu přijde do mobilního telefonu sms o podmínkách volání. „Jen tady je to zpráva o minulosti, současnosti a budoucnosti Liberce,“ popsal systém Stolín. Do vymýšlení zpráv se zapojily významné osobnosti Liberecka, mezi nimi rektor univerzity Miroslav Brzezina, bývalý poradce prezidenta Václava Havla, filozof Jan Šolc nebo spisovatel Jaroslav Rudiš.

Zatím je jich připravena desítka, postupně ale podle Stolína přibývají další. Zatímco dnes mohli sms lovit návštěvníci happeningu v areálu skokanských můstků na Ještědu, v příštích dnech už za nimi bude třeba vyrazit až na vrchol 1012 metrů hory. „Každý, kdo vyjde na Ještěd, ji dostane jen jednou za měsíc. Je to pro návštěvníky Ještědu, pro lidi, kteří přijedou do Liberce a mají šanci se o městě dozvědět ještě něco jiného,“ poznamenal architekt. Šíření zpráv zatím podporuje jen operátor O2.

Autoři | Foto František Stein

Štítky Ještěd, vysílač, SMS, neviditelný památník, sto sms pro liberec, TUL, památník, projekt, Liberec, architekt, Technická univerzita v Liberci, Československo, O2 Czech Republic, Grand Prix

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Při výstupu na Ještěd přijde návštěvníkům SMS, bude je informovat o historii i přítomnosti místa  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.