Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Na Nise vzniknou protipovodňová opatření. Kraj na nich spolupracuje s obcemi

Jak předejít ničivým povodním? Liberecký kraj připravil studii protipovodňových opatření, které by následky měly co nejvíce zmírnit. Jedná se o území mezi Bílým Kostelem, Frýdlantem, Hrádkem a Mníškem, tedy od soutoku s Údolským potokem až po státní hranici.

Původně přitom měla studie řešit celé povodí Lužické Nisy od jejího pramene. „Rada kraje souhlasila s projektem pod podmínkou, že se na něm budou finančně podílet obce, jejichž územní obvody jsou projektem dotčeny. Obce v horním povodí, tedy i město Liberec a většina dalších výše po toku, neprojevily zájem o zapojení do projektu, proto nejsou v řešení zahrnuty,“ vysvětlil hejtman Martin Půta.

V současnosti se řeší, jakým způsobem jednotlivá protipovodňová opatření provést. Projekt se zaměřuje na celou plochu povodí včetně přítoků Lužické Nisy. „Komplexní protipovodňovou ochranu na Lužické Nise a významné snížení škod při povodních pro území Chrastavy, Bílého Kostela nad Nisou, Chotyně a Hrádku nad Nisou není možné zajistit bez větších technických opatření, jako jsou protipovodňové zdi, hráze, zkapacitnění koryta či vytvoření náplavek,“ upřesnil Jiří Löffelmann, radní pro resort životního prostředí, zemědělství a rozvoje venkova.

Opatření by představovala výrazný zásah do stávajícího okolí řeky v obcích. Rovněž jsou svým rozsahem nad rámec zadání projektu. „Považuji za důležité, aby „velká“ protipovodňová opatření na Lužické Nise byla nad rámec stávajícího projektu dále rozpracována a zpracovatel kraji předložil jejich návrh spolu s vyčíslením nákladů. Po komunálních volbách požádáme, aby se do projektu vzhledem k velikosti povodí zapojilo i město Liberec,“ dodal hejtman Půta.

Studie vyjde na necelé čtyři miliony, 85 procent pak získá z evropských dotací.

Autoři | Foto Jan Váňa

Štítky povodeň, Liberecký kraj, Frýdlantsko, velká voda, 2010, Lužická Nisa, protipovodňová ochrana, projekt, Hrádek nad Nisou, Frýdlant, Mníšek nad Hnilcom, Martin Půta, Liberec, Jiří Löffelmann

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Nise vzniknou protipovodňová opatření. Kraj na nich spolupracuje s obcemi  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.