Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Areál na Javorníku je v insolvenci, bance dluží přes sedmdesát milionů. Zimní sezóna je ohrožena

Všesportovní areál Obří sud Javorník nedaleko Liberce je v insolvenci. Jde o další turistický projekt, který na svůj rozvoj získal dotace z Regionálního operačního programu Severovýchod (ROP) a teď krachuje. Liberecký soud zahájil insolvenční řízení 21. září na žádost věřitele, kterým je Equa bank. Domáhá se splacení úvěru a úroků dohromady za více než 73 milionů korun, vyplývá z údajů v insolvenčním rejstříku. Areál zatím zůstává v provozu, nad zimní sezonou ale visí otazník.

Všesportovní areál na Javorníku se veřejnosti otevřel v prosinci 2010. Na jeho výstavbu přispěla více než 99 miliony korun Evropská unie a přes 17 milionů přidal stát. Areál za 200 milionů korun je určen hlavně rodinám s dětmi. Leží ve výšce 650 metrů nad mořem a je součástí přírodního parku Ještěd.

Ve středisku je 1100 metrů dlouhá bobová dráha a čtyřsedačková lanovka, na kterou navazuje 900 metrů dlouhá sjezdovka. V areálu je v zimě i snowpark pro lyžaře a snowboardisty a dětská sjezdovka s provázkovým vlekem. Na vrcholu je restaurace a penzion Obří sud.

Majoritním vlastníkem společnosti se základním kapitálem 4,393 milionu korun byl v době otevření areálu bývalý fotbalový reprezentant Václav Němeček, dnes mu stále patří 70 procent společnosti. V roce 2011 do společnosti vstoupila obec Jeřmanice, která má 27 procent firmy, a třetím společníkem je podle obchodního rejstříku Jan Petrásek.

Starostka Jeřmanic Helena Fiebigerová (NEZ) nedokázala říct, co bude insolvenční řízení znamenat pro blížící se zimní sezonu. „Mám tu informaci od pondělí a bohužel ne od vedení společnosti, teď to řešíme. Od soudu jsme to zatím nedostali," řekla. 

Společnost Všesportovní areál Obří sud Javorník se už v roce 2016 soudila kvůli údajnému nezaplacení bobové dráhy, část dodavatel dokonce rozebral a odvezl. Událost vyšetřovala policie. Loni na podzim se exekucí domáhala pražská firma Obermeyer Helika zaplacení bezmála 580 tisíc korun za své služby. Teď se v insolvenčním řízení mohou přihlásit další věřitelé. Zatím je ale podle údajů z rejstříku přihlášena jen pohledávka Equa bank.

Zkrachovalé projekty placené z dotací

V Libereckém kraji nejde o první podobný turistický projekt, který navzdory milionům korun z evropských fondů zkrachoval. Podobně skončily například termální lázně Dům pohody v Chrastavě na Liberecku. Areál za sto milionů korun se turistům otevřel v prosinci 2012, v plánu byla ještě druhá etapa za 120 milionů korun, kterou už se dokončit nepodařilo. O rok později investor zkrachoval. Novým majitelem je od loňského jara Elektra Praha, která pětihektarový areál koupila v dražbě za 30 milionů korun.

Zkrachoval i projekt Družstva PLP Invest, které s dotacemi z EU zrekonstruovalo Libereckou výšinu. Oblíbený cíl turistů má dnes také nového majitele, koupil ji v elektronické dražbě za 17 milionů korun. V konkurzu skončil před dvěma lety také Lázeňský resort Údolí Bratrouchov v Krkonoších, který z ROP získal 35 milionů korun. První hosty přivítali v Bratrouchově na začátku roku 2012. Přestože resort leží nedaleko vyhlášených středisek Harrachov a Rokytnice nad Jizerou, nikdy se ho nepodařilo plně rozběhnout. Insolvenční správce se areál snaží prodat.

Autoři | Foto Rekreační areál Javorník

Štítky Obří sud, Javorník, areál, insolvence, zima, projekt, sud, Equa bank, Evropská unie, Liberec, Václav Němeček, Liberecký kraj, Jeřmanice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Areál na Javorníku je v insolvenci, bance dluží přes sedmdesát milionů. Zimní sezóna je ohrožena  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.