Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Kvůli africkému moru prasat se stupňují bezpečnostní opatření

V souvislosti s africkým morem prasat (AMP) platí pro Českou republiku nová omezení, která se týkají nejen vepřového masa a nakládání s ním, ale také potravy pro prasata.

Přestože celkově se oblast zasažená AMP v Česku výrazně zmenšila, Státní veterinární správa informovala o dalších opatřeních. Ty se týkají například dovozu živých prasat divokých za hranice našeho státu. Nově totiž platí zákaz jejich dovoz do dalších států Evropské unie i do třetích zemí. 

Zároveň do Čech nesmí doputovat žádná těla skolených divočáků a dalších zvířat z čeledi prasatovitých, ze kterých by si milovníci honů chtěli vyrobit trofej. Tento zákaz se týká i jednotlivých částí těl.

Z důvodu ochrany před rozšířením AMP ze zemí, které jsou touto nemocí zasaženy, nesmí být prasata domácí krmena slámou a senem, které je dovážené z těchto států. Jedná se o Polsko, Lotyšsko, Litvu, Estonsko, Maďarsko a Rumunsko.

Foto MP Brno

Štítky prase, africký mor, opatření, Česko, Evropská unie, Státní veterinární správa České republiky, Polsko, Litva, Lotyšsko, Estonsko, Maďarsko, Rumunsko

Kvůli africkému moru prasat se stupňují bezpečnostní opatření  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.