Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

POCTY HEJTMANA 2018: Zapojil se do odboje, stavěl můstky v Harrachově. Hejtman ocenil Ludvíka Šablaturu

V srpnu oslavil už čtyřiadevadesáté narozeniny. Ludvík Šablatura byl účastníkem odboje za druhé světové války. Do historie se ale zapsal také svou prací na sportovním areálu v Harrachově.

Ludvík Šablatura se aktivně účastnil československého odboje. Zapojil se na podzim roku 1944 do odbojové skupiny Beta. Na začátku roku 1945 ho zatklo gestapo. Byl uvězněn v Ostravě, v Brně a poté internován do tábora v Mirošově.

Po válce se se kromě studií začal věnovat severské kombinaci. Jeho úsilí ho dovedlo až k tomu, že začal reprezentovat akademické národní družstvo. Měl na starosti výstavbu můstků v Harrachově, pomáhal při organizaci lyžařských závodů, vyprojektoval a nechal vybudovat běžecké tratě. V současné době výrazně podporuje spolupráci mezi Harrachovem a Frenštátem pod Radhoštěm, který je partnerským městem Harrachova.

Za zásluhy během druhé světové války mu bylo prezidentem Československé republiky v roce 1947 uděleno uznání vynikajících vojenských činů mimo boj, jimiž se zasloužil o československou armádu, a byla mu též udělena čs. vojenská medaile za zásluhy II. stupně.

V témže roce mu byl ministrem národní obrany udělen dík a uznání za záslužnou spoluúčast a podporu partyzánského hnutí směřujícího k osvobození československé republiky.

Ludvík Šablatura (* 6. 8. 1924, Trojanovice)

Pocta hejtmana udělena za celoživotní přínos v oblasti tělovýchovy a sportu

  • Zasloužil se o výstavbu a byl vedoucí stavby skokanských můstků v Harrachově včetně Mamutího můstku.
  • Vyprojektoval a zrealizoval běžecké tratě v Harrachově, pomáhal při organizaci světových lyžařských závodů.
  • Aktivní účastník československého odboje.

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky Pocty hejtmana, Liberecký kraj, hejtman, Ludvík Šablatura, Harrachov, druhá světová válka, Brno, Ostrava, Mirošov, Československá armáda, Československo, Frenštát pod Radhoštěm

POCTY HEJTMANA 2018: Zapojil se do odboje, stavěl můstky v Harrachově. Hejtman ocenil Ludvíka Šablaturu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.