Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

FOTO: Zabití a vykuchání psa, prodej vánočního psího masa vzbudil na Fügnerce rozruch

„Ochutnejte psí maso!“ „Kapr také cítí bolest!“ Tak lákali liberečtí aktivisté kolemjdoucí ke svému stánku na Fügnerce, kde nabízeli k prodeji vánoční psy. Celá kampaň poukazuje na odlišný přístup veřejnosti k zabíjení psů a kaprů.

Nekravavé Vánoce, to je sen mnoha ochránců zvířat a lidí, kterým není osud statísíců kaprů lhostejný. Ačkoli Vánoce jsou svátky klidu, míru a pohody, u stánků s prodejem kaprů to tak nevypadá. Ve stejném duchu připravila skupina lidí z Liberce svůj stánek. Upozornit chtějí na to, že i kapr cítí bolest a zacházení s ním není správné.

Mnoho aktivistů se kloní k názoru, že každoroční předvánoční prodej kaprů je masakr, při kterém navíc dochází k porušování předpisů. Organizace často vytýkají prodejcům nedostatečné omráčení před usmrcením i špatné zacházení.

„Chceme poukázat na ten paradox, jak odlišně mohou lidé vnímat dva druhy zvířat. Většina lidí nepřipouští, že by se mohl kapr trápit, vnímat stres nebo bolest,“ uvádí za organizátory Veronika Hávová. Stánek opravdu připomíná prodej ryb. Zástěry potřísněné krví, zašpiněné nože, paličky, kousky masa. Dokonce nechybí ani přehledný ceník. Zabití za 30 korun, vykuchání je o pět korun dražší.

Uprostřed všeho navíc bezbranná fenka kavalíra king charles španěla Vendy. „Samozřejmě se zde žádnému pejskovi neublíží. Navíc veškeré kousky masa, které zde leží, jsou z tofu, seitanu a podobně,“ vysvětluje Hávová.

Pobouření i rozčilení

Reakce kolemjdoucích jsou veskrze negativní. Představa, že lidé ublíží nevinnému pejskovi, není nikomu příjemná. Prodej kaprů jim přitom tak absurdní nepřipadá. „Kapři lidi nedojímají, zato jak jde o psa, jsou velmi citliví. Psi jsou pro ně domácí mazlíčci, kterým věnují maximální péči a trhá jim srdce, když se nějakému pejskovi ubližuje. Ale i kapr trpí a cítí bolest. Lidé pak na nás reagují různě, samozřejmě jsou překvapení i v šoku a velmi často je naše aktivita naštve a rozzlobí,“ dodává organizátorka.

„Já to neberu příliš vážně, je to spíš taková recese. Sice si kapra na Vánoce nedám, ale na stole budu mít řízek,“ komentuje kolemjdoucí muž, kterého upoutá živý pejsek. Akce se konala poprvé a podle aktivistů by z ní chtěli udělat tradici. Prodej vánočních psů není novinkou, již několik let probíhá v Praze, Brně i na Slovensku.

Tradice kapra

Kapr a ryba obecně patří mezi významné křesťanské symboly. Mezi klasické pokrmy na sváteční tabuli se u obyčejných lidí začal kapr objevovat až v 19. století. Do té doby si kapra o Vánocích dopřávaly pouze vyšší vrstvy a mniši. Někdy si lidé kapra připomínali pečivem ve tvaru ryby. To do jisté míry připomíná velikonočního beránka. V dnešní době minimum domácností připravuje na Velikonoce jehněčí maso, symbol beránka ale přetrval. Možná se tak jednou dočkáme toho, že při štědrovečerní večeři bude na stole kapr upečený z mouky.

Foto Lubomír Krongaiger

Štítky maso, pes, Vánoce, prodej, Fügnerova, kapr, bolest, Velikonoce

FOTO: Zabití a vykuchání psa, prodej vánočního psího masa vzbudil na Fügnerce rozruch  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.