Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Nálezce pokladu u Vysokého dostane odměnu skoro 140 tisíc korun

Sto šedesát pražských grošů objevil nálezce v srpnu u Vysokého nad Jizerou. A protože nešlo o archeologický průzkum, má nárok na odměnu, tedy deset procent z hodnoty pokladu. Kraj chce navíc motivovat, aby lidé poklady odevzdávali, a tak nálezci přihodí stejnou částku.

Součástí nálezu je celkem 160 pražských grošů, 41 vyrazili raziči za vlády Václava II., 118 pochází z doby panování Jana Lucemburského, původ jedné mince není doposud upřesněn. Hodnota byla vyčíslena na 684 600 korun a nálezce má nárok na deset procent hodnoty, tedy 68 460 korun, které vyplatí kraj.

Krajský úřad se ale rozhodl nálezci vyplatit dalších deset procent, jako motivaci pro případní další nálezce pokladů, aby je odevzdali institucím.

„Ve smyslu památkového zákona jsou mince majetkem Libereckého kraje a zůstanou ve sbírce pod správou Muzea Českého ráje v Turnově. Chceme motivovat další nálezce k zákonnému postupu a k odevzdávání archeologických nálezů, které tak neskončí v soukromých sbírkách,“ vysvětlila Květa Vinklátová, členka Rady Libereckého kraje pro resort kultury, památkové péče a cestovní ruch.

Autoři | Foto Muzeum Českého ráje

Štítky poklad, Vysoké, odměna, Liberecký kraj, Jan Lucemburský, Václav II. Český, Muzeum Českého ráje v Turnově, Květa Vinklátová

Nálezce pokladu u Vysokého dostane odměnu skoro 140 tisíc korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.