Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Liberec má první bezdoplatkovou zónu, dům ve Vojanově ulici

Liberec má první takzvanou bezdoplatkovou zónu. Vztahuje se na bytový dům Vojanova 138 ve čtvrti Františkov nedaleko základní školy. Nově ubytovaní v tomto domě už nebudou mít nárok na doplatek na bydlení.

„Dlouhodobě se tam situace jen zhoršovala a úřad práce již před několika měsíci sám vyplácení doplatků zastavil," uvedl náměstek primátora Ivan Langr. Podle něj v této lokalitě se významně stupňují rizikové jevy a je zde také ohrožena řádná výchova dětí. „A samozřejmě vyhlášením zóny cílíme i na eliminaci intenzivních sousedských sporů a pochopitelně také na byznys s chudobou, jehož jsou obyvatelé domu dlouhodobě středobodem," dodal.

Silné sociální zatížení

Vojanova ulice patří podle něj dlouhodobě mezi místa se silným sociálním zatížením. V oblasti se v těsném sousedství vyskytují hned tři bytové domy, které velmi často slouží jen jako takzvaná přestupní stanice pro lidi čerpající sociální dávky. „Oblast nazývám jakýmsi migrujícím sociálním vyloučením. Protože to je jedno z míst, kde obvykle lidé, když přijedou do Liberce, začínají. Je to transferní místo, odkud pak za několik měsíců pokračují do jiných objektů," řekl již dříve Langr. Domy jsou podle něj ve špatném technickém stavu a obyvatelé nerespektují veřejný pořádek. Na místo jsou často voláni strážníci i státní policisté.

V domě se sedmi byty, na který se vztahuje bezdoplatková zóna, žilo ještě před několika měsíci v průměru kolem 20 lidí. Město si žádost na vyhlášení bezdoplatkové zóny podalo ke správnímu úřadu loni v září. Podle náměstka se podařilo od té doby najít některým obyvatelům bydlení, jiní se o sebe postarali sami. „V současné době v objektu přebývá už jen jedna rodina, již patrně zabydlíme v režimu housing first (bydlení především). A pak poslední jedinec, kterému pracovníci sociálního odboru sehnali místo na ubytovně. Platí, že jakékoli bydlení je pro klienty významně lepší než v domě Vojanova 138," řekl Langr.

Město chce domy vykoupit

Podle něj se nyní na městě připravuje záměr na výkup některých sociálně vyloučených domů. „Nabídka města se samozřejmě musí potkat i s dobrou vůlí soukromých vlastníků, pro něž - a nebojme se to říkat otevřeně - jsou ale klienti na hmotné nouzi bohužel zajímavým artiklem. Ruku v ruce bychom proto měli uvažovat i o případném rozšíření bezdoplatkové zóny," dodal náměstek.

Autoři | Foto Čtenář Drbny

Štítky bydlení, sociální dávky, Liberec, bezdoplatková zóna, dům, Ivan Langr, Františkov (Velké Kunětice), Úřad práce České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec má první bezdoplatkovou zónu, dům ve Vojanově ulici  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.