Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Chete vidět poklad? Muzeum vystaví zlaté mince nalezené loni u Vysokého

Muzeum v Turnově připravuje výstavu svých nejdůležitějších archeologických výzkumů v posledním desetiletí. Vystavené budou i dva zcela ojedinělé poklady mincí, jeden je ze 14. století a druhý z roku 1938. Výstava začne ve čtvrtek navečer.

Soubor 160 stříbrných pražských grošů byl do země ukryt někdy v letech 1330 až 1335 a náhodně objeven loni v srpnu. Byl u staré stezky nedaleko Vysokého nad Jizerou. „Jeho uložení souvisí s aktivitami Jana Lucemburského ve Slezsku. Jezdili s ním šlechtici, kupci, měšťané a nefungoval bankovní systém. To byl jediný způsob, jak si někde schovat peníze a později použít na nějaké nákupy," uvedl řekl archeolog muzea Jan Prostředník.

Poklad ukrytý před válkou

Pozoruhodný je podle něj i druhý poklad, který si po mnichovské dohodě v roce 1938 v Roztokách u Jilemnice zřejmě ukryl nějaký legionář. Zhruba 3000 minci běžného oběživa té doby bylo v zemi schované v dělostřeleckém granátu. „Stačily by na zakoupení vesnického domu a k tomu tak hektaru pole," uvedl Prostředník. Poklad se podařilo objevit před šesti lety.

Kromě mincí bude na výstavě replika zaniklého jilemnického kostela sv. Alžběty, jeho pozůstatky se podařilo objevit před třemi lety. Replika bude mít podobu kostela z přelomu 13. až 14. století a na výstavě budou i dochované artefakty z něj, které zapůjčilo jilemnické muzeum. Mezi nimi budou i dřevořezby a plastiky.

Další objevy

Muzeum se pochlubí i dalšími význačnými objevy. Mezi ně patří kovové artefakty Keltů a Germánů nalezené při detektorovém průzkumu skalního hradiště Čertova ruka na Hruboskalsku. Muzeum také představí výsledky jednoho z nejnovějších archeologických výzkumů v průmyslové zóně na Vesecku, kde se podařilo objevit a následně prozkoumat část vesnice Keltů. Za význačný považuje muzeum i objev úpravny železné rudy ve Všeni u Turnova z počátku 17. století. Díky tomu podle Prostředníka vědí, z jaké suroviny bylo ve středověku v tomto regionu vyráběno železo. „Byly využívané místní zdroje, a sice místní železivce, které se tady vyskytovaly ve skalních oblastech," dodal.

Autoři | Foto Muzeum Českého Ráje

Štítky muzeum, archeologie, Turnov, poklad, výstava, mince, archeologický výzkum, Jan Lucemburský, objev, Slezsko, Mnichovská dohoda, Roztoky, Jilemnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chete vidět poklad? Muzeum vystaví zlaté mince nalezené loni u Vysokého  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.