Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V Libereckém kraji veterináři při kontrole zabavili 120 kg masa

Veterináři v úterý v Libereckém kraji při kontrole aut s potravinami v jednom případě zabavili zhruba 120 kilogramů hovězího masa a nechali zlikvidovat v asanačním podniku. Šlo o maso s neprokazatelným původem, řekl krajský ředitel Státní veterinární správy (SVS) Roman Šebesta.

„To znamená, že nebylo řádně označené a nedalo se ztotožnit s obchodním dokladem," dodal. Podle něj zjistili v kraji pochybení v dalších sedmi případech, k likvidaci potravin ale u ostatních přistoupit nemuseli.

Kontroly začali veterináři provádět kvůli skandálu týkajícím se dovozu hovězího masa z polských jatek, kde byly údajně poráženy nemocné krávy a maso z nich prodáváno na běžný trh. Do ČR se z problematických jatek dostalo zhruba 300 kilogramů hovězího, z toho 137 kilogramů se prodalo spotřebitelům nebo restauracím.

Odkud bylo se neví

Odkud bylo maso, které na Liberecku zabavili veterináři, se neví. „Byla by to spekulace. Můžeme se opírat o to, co říkal řidič, že bylo původem z České republiky. Ale také mu nemusíme věřit, protože to tak nemuselo být," řekl Šebesta. Přímo u přepravovaných potravin podle něj v kraji zjistili pochybení ještě v jednom případě. „Nebylo to ale tak závažné, že bychom museli dělat nějaké opatření ve vztahu k tomu zboží," řekl.

Veterina bude s celníky a policisty v kontrolách pokračovat do čtvrtka a v kraji má podle Šebesty vybráno ke kontrole pět míst, která bude pravidelně střídat. „Jsou to vstupy do republiky z polské strany a hlavní tahy, kterými mohou zásilky proudit," dodal.

Nejčastějším pochybením dnes byly nenahlášené zásilky - v pěti případech. „To se předalo k došetření na místě určení," uvedl krajský ředitel. Pracovníci veteriny v takových případech kontrolovali potraviny v místě vykládky. Poslední osmá závada byla podle Šebesty administrativního rázu.

Kontroly u Rynoltic

Kontroly v Libereckém kraji byly například u Rynoltic na Liberecku, kde veterináři prověřovali i auta s masem z českých jatek. „Je to potřeba. Nemyslím si o těch kontrolách nic špatného," řekl jeden z řidičů Robin Prošek. Kontrola ani její průběh ho nepřekvapily. „Párkrát už mě stavěli. Vždy jsem to měl v pořádku, akorát jednou mi chyběly kódy k masu. Jak jsem spěchal, tak jsem na ně zapomněl," dodal.

Kontrola jednoho auta zabrala veterinářům deset až 15 minut. Podle vedoucí oddělení veterinární hygieny v Liberci Jitky Dvořákové se při kontrolách zaměřují na stav vozidla, doklady, registrace i podmínky přepravy. „Zda je dodržovaná hygiena, jestli je živočišný produkt označený, jestli se dá vysledovat původ," uvedla Dvořáková. U masa se kontroluje i teplota, zda je v době použitelnosti či zda je chráněné před kontaminací. V případě pochyb mohou podle Dvořákové odebrat i vzorky na rozbor.

Štítky ČR, Polsko, chov, potraviny, zdraví, kriminalita, Liberecký, 2.VERZE, AUDIO, FOTO, Liberecký kraj, maso, veterinární lékař, Státní veterinární správa České republiky, jídlo, Česko, Rynoltice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Libereckém kraji veterináři při kontrole zabavili 120 kg masa  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.