Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Liberec chce rozšíření bezdoplatkové zóny o dvě lokality

Liberec chce rozšířit takzvanou bezdoplatkovou zónu o dvě lokality. Zatím se toto opatření ve stotisícovém městě vztahuje na jeden dům ve Vojanově ulici ve Františkově. Radnice podá ke správnímu orgánu žádost pro další dva domy v této ulici a také pro vybydlený dům v ulici U Kolory ve Vesci. Pokud město uspěje, nově ubytovaní v těchto domech už nebudou mít nárok na doplatek na bydlení.

Vojanova ulice nedaleko základní školy patří podle náměstka dlouhodobě mezi místa se silným sociálním zatížením. V oblasti jsou v těsném sousedství hned tři bytové domy, které velmi často slouží jen jako takzvaná přestupní stanice pro lidi čerpající sociální dávky. Domy jsou ve špatném technickém stavu a obyvatelé nerespektují veřejný pořádek. Na místo jsou často voláni strážníci i státní policisté. Bezdoplatková zóna tam zatím platí pro jeden dům.

Stejné opatření chce radnice i pro dům U Kolory 99. „Byl loni v prosinci vyklizen, protože byl prohlášen v danou chvíli za neobyvatelný," řekl náměstek primátora Ivan Langr. Ze zchátralého domu se před dvěma měsíci muselo vystěhovat 31 lidí, podle náměstka je budova nadále uzavřená.

Za jedno z možných řešení, jak problémy s těmito sociálně vyloučenými domy řešit, považuje Langr jejich odkup. Zastupitelstvo zatím schválilo záměr, i když ne všichni tuto myšlenku podporují. „To, že někdo nechá vybydlet domy, vydělá na tom a my od něj tyto domy vykoupíme za peníze nás všech, mi nepřijde jako šťastný postup. Vypadá to jako dobrý návod pro další podnikatelské záměry tohoto typu," uvedla opoziční zastupitelka za LOL Zuzana Kocumová.

Autoři | Foto Lubomír Krongaiger

Štítky bezoplatková zóna, Liberec, Vesec, Vojanova, dům, Františkov (Velké Kunětice), Ivan Langr, Zuzana Kocumová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec chce rozšíření bezdoplatkové zóny o dvě lokality  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.