Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Ptákem pro rok 2019 je hrdlička, symbol lásky a změn v životním prostředí

Hrdliččin zval ku lásce hlas, kde borový zaváněl háj... Hrdličku divokou opěvoval již Karel Hynek Mácha. Pro letošek ji navíc Česká společnost ornitologická (ČSO) vyhlásila jako ptáka roku.

Ornitologové tak chtějí upozornit na změny v krajině, které mají za následek mimo jiné i úbytek vhodného prostředí, právě například pro tento druh. Přestože hrdlička bývala hojně rozšířeným ptákem nejen v Evropě, ale i severní Africe i Japonsku, nyní její počty ubývají.

„Hrdlička rychle z přírody mizí. Vidět tohoto ptáka na vlastní oči je tak čím dál větší vzácnost,“ uvádí ředitel ČSO Zdeněk Vermouzek. Za úbytkem hrdličky podle ornitologů stojí zejména intenzivní hospodaření. Hrdlička totiž ke svému životu potřebuje křoviny, louky a remízky. Bez těch nemá ideální místo pro hnízdění. 

Podle informací České společnosti ornitologické je v současné době v Česku okolo 40 až 80 tisíc párů hrdličky.

Navíc, jak udává zemědělský specialista ČSO Václav Zámečník, potřebuje tento pták přístup k vodě, a ten komplikuje sucho i odvodňování mokřadů. Dalším faktorem negativně ovlivňující výskyt hrdličky je nedostatek potravy. „Hrdlička se živí semeny, kvůli používání herbicidů ale má problémy s nacházením dostatku vhodné potravy,“ říká Zámečník.

Foto pixabay.com

Štítky hrdlička, Česká ornitologická společnost, pták roku, životní prostředí, Česká společnost ornitologická, ptáci, láska, Karel Hynek Mácha, Japonsko, Evropa, Zdeněk Vermouzek, Severní Afrika, Česko

Ptákem pro rok 2019 je hrdlička, symbol lásky a změn v životním prostředí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.